ŽELELA SAM DA BUDEM SLOBODNA! Devojka koja je pobegla iz Saudijske Arabije bila je spremna i da se ubije
Rahaf al-Kunun uspela je da se domogne slobode, Foto: Youtube printscreen

rahaf al kunun

ŽELELA SAM DA BUDEM SLOBODNA! Devojka koja je pobegla iz Saudijske Arabije bila je spremna i da se ubije

U svom prvom intervjuu nakon što je dobila azil u Kanadi, Rahaf je rekla da će njen slučaj možda biti "pokretač promene"

Objavljeno:

Rahaf Muhamed Al-Kunun, devojka koja je privukla pažnju sveta kada je pobegla od zlostavljanja sopstvene porodice u Saudijskoj Arabiji, rekla je da se nada da će inspirisati i druge žene da budu "hrabre i slobodne".

U svom prvom intervjuu nakon što je dobila azil u Kanadi, Rahaf je rekla da će njen slučaj možda biti "pokretač promene" u Saudijskoj Arabiji, gde žene ne smeju da rade, putuju i udaju se bez dozvole muškaraca.

- Mislim da će broj žena koje beže od saudijske uprave i zlostavljanja biti u porastu, posebno pošto ne postoji sistem koji će ih zaustaviti. Nadam se da će moja priča ohrabriti druge da budu hrabre i slobodne - rekla je.

Rahaf, koja ima samo 18 godina, rekla je i da se nada da će njen slučaj pokrenuti promenu diskriminatornih zakona, čije posledice su sada vidljive.

Kunun je ispričala i kako je zbog želje da bude nezavisna došla u sukob sa bratom i ocem, što je navelo da prilikom posete Kuvajtu pobegne na let za Australiju, sa presedanjem u Bangkoku.

Imala je vizu, ali su je tajlandske vlasti zadržale i smestile u sobu da čeka deportaciju za Saudijsku Arabiju.

Ona je potom zabarakidirala, i u sobi provela šest noći. Rekla je kako je mislila da će svakog trenutka provaliti u sobu i kidnapovati je, pa je razmišljala i da oduzme sebi život.

- Zato sam napisala oprištajno pismo. Odlučila sam da ću se pre ubiti, nego da me prisile da se vratim u Saudijsku Arabiju.

Međutim, kako je sve objavila na Tviteru, pokrenula je kampanju u koju su se mnogi uključili, sa namerom da je spasu.

- Želela sam da budem slobodna od opresije i depresije. Želela sam da budem nezavisna. Ne bih mogla da se udam za onog kojeg volim. Ne bih mogla da se zaposlim bez dozvole.

Rahaf je rekla i da bi otišla u bilo koju zemlju koja je spremna da je zaštiti.

Nakon vesti da je dobila azil, njena porodica je se odrekla i proglasila je mentalno nestabilnom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.