NEŠTO SE STRAŠNO DOGAĐA U ČEČENIJI: Kadirov optužen za jezive progone i mučenja
Kadirov optužen za progone (ilustacija), Foto: AP

lgbt prava

NEŠTO SE STRAŠNO DOGAĐA U ČEČENIJI: Kadirov optužen za jezive progone i mučenja

Čečenija je pod autoritativnim vođstvom Ramzana Kadirova, kojeg su često optuživali za nezakonita privođenja i kršenja ljudskih prava

Objavljeno:

Ruski aktivisti saopštili su da je u toku napad na LGBT osobe u Čečeniji.

Ruska LGBT mreža veruje da je od decembra pritvoreno 40 osoba, dok su dve umrle od posledica mučenja.

Ova grupa prati situaciju u ovoj većinski muslimanskoj republici od 2017, kada je takođe prijavljeno hapšenje desetina osoba.

Zvaničnik čečenske vlade kaže da su te informacije "potpune laži".

Čečenija je pod autoritativnim vođstvom Ramzana Kadirova, kojeg su često optuživali za nezakonita privođenja i kršenja ljudskih prava. U ranijem intervjuu za BBC, Kadirov je te optužbe nazvao "izmišljotinom stranih agenata" odnosno da ih izmišljaju aktivisti koji žele novac.

Međutim, homofobija je rasprostranjena u Čečeniji, a svojevremeno su zvaničnici te zemlje tvrdili da u njihovoj zemlji uopšte nema homoseksualaca. Takođe, mnoge žrtve mučenja i progona su javno istupili i podelili svoja iskustva:

LGBT mreža iz Rusije tvrdi da se homosekualci u Čečeniji odvode u pritvorni centar u Argunu, gradu koji je 20 kilometara udaljen od grada Grozni.

- Znamo za 40 ljudi koje su priveli, ali možda ih ima još više. Takođe je nejasno koliko ih je oslobođeno. Ali znamo da se to događa, ljude zatim daju njihovim porodicama "da ih srede" - rekao je Igor Kočetkov, na čelu ove organizacije.

On je rekao da je pomogao 140 osobi na pobegne, kao da ima i dokaze o mučenjima, uključujući i rane nanete nožem. Kočetkov je upozorio i da uhapšenima oduzimaju pasoše.

- Rade sve kako ne bi pobegli iz zemlje. A to nama jako otežava evakuaciju - rekao je.

Prošlog meseca je i Organizacija za saradnju i bezbednost Evrope (OSCE) u izveštaju zaključila kako postoje "veoma ozbiljna kršenja ljudskih prava" u Čečeniji - zlostavljanje, progon, mučenje i nezakonito hapšenje manjinskih grupa u zemlji.

Takođe, u 2017. su žrtve podelile svoje ispovesti, u kojim su opisali kako ih muče strujom, i primoravaju da otkriju imena drugih homosekualaca.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.