GRČKA NA IVICI HAOSA, PADA VLADA? Cipras traži glasanje o poverenju, ministar odbrane podneo ostavku
Aleksis Cipras, Foto: Filip Plavčić

ZBOG SPORAZUMA S MAKEDONIJOM

GRČKA NA IVICI HAOSA, PADA VLADA? Cipras traži glasanje o poverenju, ministar odbrane podneo ostavku

Cipras je postojeću koaliciju nazvao "časnim partnerstvom" i zahvalio se Kamenosu za "nezamenjiv i izuzetan dorpinos" koaloicionoj vladi

Objavljeno: 13.01.2019. 12:28h
  • 350

Premijer  Grčke Aleksis Cipras izjavio je da će tražiti da grčki parlament glasa o poverenju vladi pošto je ministar odbrane Grčke Panos Kamenos podneo danas ostavku nezadovoljan Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor oko imena Makedonije.

"Prihvatam ostavku ministra odbrane i prihvatiću svačiju ostavku. Poznate su naše ideološke razlike s Kamenosom, ali postigli smo mnogo bez obzira na njih", kazao je Cipras na vanrednoj konferenciji za novinare i otvorio vrata odlasku i drugih članova vlade iz redova "Nezavisnih Grka", prenosi Katimerini.

Cipras je postojeću koaliciju nazvao "časnim partnerstvom" i zahvalio se Kamenosu za "nezamenjiv i izuzetan dorpinos" koaloicionoj vladi.

Kamenos se već dugo vremena protivi Prespanskm sporazumu. Grčki ministar, to jest njegova stranka Nezavisnih Grka, koalicioni partner je Sirize premijera Aleksisa Ciprasa, a najavio je da će sa njim vladu napustiti još šest članova iz njegove stranke.

Za sada nije jasno kakve efekte će Kamenosov potez imati na grčku vladajuću koaliciju.

Panos Kamenos
Panos Kamenos foto: AP/ Petros Karadjias

"Spor o imenu Makedonije mi ne dozvoljava da ne žrtvujem ministarsku fotelju", poručio je Kamenos.

Cipras je u međuvremnu izjavio da je Kamenosa na mestu ministra odbrane zameniti admiral Evangelos Apostolakis, javlja Katimerini.

Ciprasova koalicija trenutno zauzima 153 od 300 mesta u grčkom parlamentu, a Grčku očekuju parlamentarni izbori u oktobru ove godine.

Bonus video

VIŠE OD 5.000 SRBA U CENTRU MITROVICE: Dejan Petrović razgalio Srbe na Kosovu za Badnji dan!

(Espreso.rs/ Agencije)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media