HRVATI U PANICI ZBOG MAPE VELIKE MAĐARSKE, SRBIJI SU UZELI CELU VOJVODINU: Šta je istina iza ove FAŠISTIČKE IGRE?
Pokrenuo je kampanju za prikupljanje novca na internet platformi Indiegogo kako bi se u distribuciju u Mađarskoj pustile nalepnice za automobile s oznakom države i motivom mađarske teritorije, Foto: Weekly Hubris

Eksperiment

HRVATI U PANICI ZBOG MAPE VELIKE MAĐARSKE, SRBIJI SU UZELI CELU VOJVODINU: Šta je istina iza ove FAŠISTIČKE IGRE?

Pojedinci iz mađarske dijaspore povezali su se kako bi distribuirali nalepnice koje prikazuju njihovu državu u današnjim granicama, a kojih više ni nema na tržištu

Objavljeno:

Eksperiment sam provodio dve godine. Kad god bih došao na benzinsku pumpu u Mađarskoj, pitao bih prodaju li nalepnicu za automobil koja predstavlja Mađarsku u njenim današnjim granicama. Nikada nisu imali takvu, ali su često imali onu koja prikazuje istorijsku “veliku Mađarsku”, otkriva Mađar s berlinskom adresom za hrvatske medije.

Gabor Čeh je pokretač kampanje “Get Real Hungary!” (koja bi se mogla prevesti kao “Osvesti se, Mađarsko!”, “Opameti se” ili pak “Spusti se na zemlju”). Sa svojim je istomišljenicima, uglavnom Mađarima koji ne žive u svojoj zemlji, već u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Austriji, pokrenuo spomenutu kampanju za prikupljanje novca na internet platformi Indiegogo kako bi se u distribuciju u Mađarskoj pustile nalepnice za automobile s oznakom države i motivom mađarske teritorije, ali u današnjim granicama.

Kampanja tvrdi da domoljubi u brojnim zemljama na svoje automobile postavljaju nalepnice u obliku teritorija svojih država, ali je Mađarska ituzetak jer tamo vozači preferiraju nalepnice s motivom “velike Mađarske”. Hrvatske čitatelje posebno bi moglo zanimati to što te nalepnice svojataju i lep komad teritorija Hrvatske. No, nije samo Hrvatska u pitanju, jer karta “velike Mađarske” koju, prema rečima organizatora kampanje, preferiraju mađarski vozači uključuje i delove današnje Austrije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i celu Vojvodinu. Posebno se nadaju da će privući građane tih zemalja da učestvuju u kampanji. U saopštenju koje su poslali lideri kampanje “Get Real Hungary!”, navode da čak devet od deset vlasnika automobila koristi nalepnice sa “zastarelom” kartom. – Na primer, u Austriji je poznata priča o “velikoj Mađarskoj” koja uključuje deo teritorija i njihove zemlje pa sam iz razgovora s nekima od njih shvatio da blagonaklono gledaju na našu kampanju – nastavlja Cseh. Kampanja želi preko specijalizovane stranice Indiegogo da prikupi 97.849 eura od više od 11.000 sponzora u regiji. Najniža cena koju nude jest sedam eura i uključuje pristup aplikaciji “Get Real Hungary!”. Ona korisnicima omogućava prikazivanje načina na koji će nalepnica “Get Real Hungary!” izgledati umjesto stare nalepnice neispravnog oblika. Tim novcem žele da distribuiraju nove, ispravne nalepnice od kojih će pola podeliti besplatno, a polovinu dati u prodaju. Uz svaki kupljeni paket na stranici Indiegogo, pojedinačni sponzori kampanje dobijaju autonaljepnicu s kartom zemlje po izboru. Do utorka su prikupljena 792 eura.

Mađarska je poznata kao zemlja u kojoj živi i deluje niz nacionalista i onih koji žale za mađarskim granicama kakve je ta zemlja imala pre 1920. godine. Tamošnja je oporbena stranka Jobbik, poznata kao jedna od najekstremnijih desničarskih stranaka u Europi, poslednjih godina često zagovarala Mađarsku u širim granicama od današnjih. No, Čeh tu tendenciju vidi i kod mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je član grupacije Evropske narodne stranke (EPP), no poznat je i kao političar kod kojeg je nacionalni sentiment jedna od glavnih ideoloških podloga. Orban je sam na svom automobilu imao nalepnicu “velike Mađarske”, a karte s tim motivom mogle su se videti i u njegovoj kancelariji - pojašnjava Čeh. Mađarski je premer inače došao u veliki sukob s evropskim institucijama zbog, kako deo evropskih političara to vidi, nepoštovanja demokratije u svojoj zemlji te stavljanja mađarskog pravosuđa pod kontrolu svoje etatističke stranke Fidesz. Upravo se zbog toga sagovornik iselio pre godinu dana iz Mađarske, nakon što je u njoj živio 40 godina. - Danas u Mađarskoj ne postoji nezavisno sudstvo niti pravna sigurnost. Sve je pod kontrolom jedne stranke. Mađarska još nije diktatura, ali postoji rizik da se razvije u nju. Ne postoji sigurnost za pojedinca – smatra Čeh.

Na pitanje smatra li da ideja “velike Mađarske” zaista egzistira kao simbol među mađarskim nacionalistima ili se ipak radi o nečemu manje ozbiljnom, odnosno da im služi za zabavu, Čeh nam kaže da je upravo utvrđivanje toga jedan od ciljeva kampanje. On i njegova organizacija zato kažu: “Želimo da pokrenemo diskusiju”. Čeha su pitali je li imao problema zbog svoje kampanje.

- Ispod videa na YouTubeu koji smo postavili morao sam, nažalost, modifikovati komentare jer je bilo među njima čak i onih koji su mi želeli smrt – rekao je taj aktivist. Za to vreme, pogled na nalepnice koje “reklamiraju” i hrvatsku teritoriju ponešto zabrinjava i podseća na dinamičnu i tešku istoriju Srednje Evrope.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.