PRAVOSLAVNA CRKVA I NJENI VERNICI SU PROGONJENI: Otac Tarasijev krivi tajne službe i PROFAŠISTIČKE organizacije!
Starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev., Foto: Printscreen

starešina podvorja ruske pravoslavne crkve

PRAVOSLAVNA CRKVA I NJENI VERNICI SU PROGONJENI: Otac Tarasijev krivi tajne službe i PROFAŠISTIČKE organizacije!

Starešina Podvorja RPC podseća da je u Ukrajini rođendan poznatog fašiste i zločinca Stepana Bandere nedavno proglašen za državni praznik

Objavljeno:

Davanjem tomosa takozvanoj autokefalnoj ukrajinskoj crkvi, carigradski patrijarh Vartolomej je „učinio zlodelo“ prema čitavom pravoslavnom svetu i njegovom jedinstvu, ocenjuje starešina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev.

„U toku je pokušaj legalizacije raskolnika na kanonski neprihvatljiv način, na prvom mestu za RPC jer se radi o uzurpaciji njene kanonske teritorije od strane Carigradske patrijaršije“, objašnjava Tasajev, primećujući da ta navodna legalizacija prolazi dosta nategnuto i sa ogromnim brojem problema.

Oni koji su sve to smislili, a to su, ističe otac Vitalij, lica van crkve, mislili su da će veliki broj episkopa kanonski priznate Ukrajinske pravoslavne crkve, čiji je poglavar mitropolit Onufrije, prići raskolnicima i da će na taj način takođe dobiti neku vrstu legitimiteta.

„Međutim, u realnosti se dogodilo suprotno: od 90 episkopa, koliko ih ima u Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, svega dvojica su prešla u tzv. novu autokefalnu ukrajinsku crkvu pod patronatom i političkim pokroviteljstvom na prvom mestu Sjedinjenih Država i carigradskog patrijarha“, kaže Tarasjev, podsećajući da dosad nijedna od pomesnih pravoslavnih crkava nije čestitala tzv. poglavaru te nazovi crkvene strukture.

To svedoči o velikim problemima na koje nailaze ljudi koji su pogazili kanone pravoslavne crkve i poredak među pravoslavnim pomesnim crkvama.

Ipak, formiranje nove crkvene strukture u Ukrajini će u budućnosti stvarati probleme ostalim pravoslavnim crkvama, napominje otac Vitalij, koji izražava žaljenje što je politika umešala prste u crkvena pitanja.

On takođe upozorava na težak položaj vernika kanonski priznate Ukrajinske pravoslavne crkve.

„Situacija je takva da možemo slobodno da kažemo da su pravoslavna crkva i njeni vernici progonjeni na teritoriji Ukrajine. Vrše se svakodnevno pritisci od strane tajne službe i od strane raznih profašističkih grupacija“, ističe Tarasjev.

Starešina Podvorja RPC podseća da je u Ukrajini rođendan poznatog fašiste i zločinca Stepana Bandere nedavno proglašen za državni praznik, te da su 1. januara održane demonstracije u čast tog praznika.

„Učesnici su, po ozloglašenoj fašističkoj tradiciji, prošli kroz centar Kijeva sa upaljenim bakljama. Živeti u takvoj atmosferi konstantnog pritiska nije nimalo jednostavno, ali nije prvi put da pravoslavni hrišćani budu gonjeni“, konstatuje otac Vitalij.

„Nama samo ostaje da sa vernicima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve budemo u molitvi i da im pomažemo na svaki način koji nam je dostupan i jevanđeljski dozvoljen“, poručuje otac Vitalij.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.