VELIKI ŠOK ZA SVE PRAVOSLAVNE VERNIKE: Patrijarh Vartolomej potpisao papir kojeg su se SVI PLAŠILI!
Vartolomej je pustio belog goluba u let, Foto: AP/Lefteris Pitarakis

raskol

VELIKI ŠOK ZA SVE PRAVOSLAVNE VERNIKE: Patrijarh Vartolomej potpisao papir kojeg su se SVI PLAŠILI!

Ukaz je potpisan na Badnji dan

Objavljeno:

Samo dan pre Božića, na Badnji dan, Carigradski patrijarh Vartolomej potpisao je dekret kojim se daje autokefalnost novoosnovanoj Ukrajinskoj crkvi, i na taj način ozvaničava njeno otcepljenje od Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarhov ukaz, poznat kao tomos, dat je mitropolitu Epifaniju, koji je na čelu nove crkve.

Danas, na Božić, u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, biće zbog ovoga održana velika proslava.

Carigradski patrijarh, koga smatraju "prvim među jednakima" u pravoslavnom svetu, rekao je da su Ukrajinci "sedam vekova čekali na ovaj sveti dan", i da sada mogu da uživaju u svetom daru "emancipacije, nezavisnosti i autokefalnosti, oslobađajući se od spoljašnjih uticaja i intervencije".

Tomos je potpisan u prisustvu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka i mitropolita Epifanija, koji su ovom prilikom doputovali u Istanbul.

Porošenko, koji je na vlast došao posle puča 2014. godine, počeo je da traži nazavisnost Ukrajinske crkve u svojoj predizbornoj kampanji.

Stvaranju novog entiteta žestoko se protivi međunarodno priznata crkva u Ukrajini, Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je deo Moskovskog patrijarhata.

Ruska pravoslavna crkva nazvala je novu organizaciju "nezakonitom po kanonskim zakonima", uz upozorenje da bi ovo mogli da ima razarajući efekat na vekovima duge veze između Moskve i Kijeva.

Odluci Vartolomeja su se usprotivile i druge pravoslavne crkve.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.