NA ULICAMA SU NEREDI, ŠKOLE I PREVOZ NE RADE! U Indiji izbio haos samo zato što su dozvolili ženama da uđu u HRAM
Protesti u Kerali, Foto: EPA/PRAKASH ELAMAKKARA

užasi religije

NA ULICAMA SU NEREDI, ŠKOLE I PREVOZ NE RADE! U Indiji izbio haos samo zato što su dozvolili ženama da uđu u HRAM

Sabarimala hram je do nedavno bio "zabranjen" ženama koje dobijaju menstruaciju - što se odnosilo na žene od 10 do 50 godina

Objavljeno:

Indijska država Kerala je u potpunom haosu, nakon što su izbili nasilni protesti jer je ženama dozvoljeno da uđu u poznati hinduistički hram.

U neredima je stradala jedna osoba, a škole i javni prevoz su suspendovani.

Sabarimala hram je do nedavno bio "zabranjen" ženama koje dobijaju menstruaciju - što se odnosilo na žene od 10 do 50 godina.

Međutim, Vrhovni sud Indije je tu zabranu opozvao u septembru, nakon čega su izbili neredi kada su žene pokušale da uđu u hram.

Bindu Ammini (40) and Kanaka Durga (39) pokušale su da uđu u hram, kao prve žene koje su to ikada učinile, ali su morale da se povuku zbog nasilnih protesta.

Protesti u Kerali
Protesti u Kerali foto: EPA/PRAKASH ELAMAKKARA

Policija je u sukobu sa demontrantima koristila i suzavac, a povređeno je 15 osoba, dok je preko 100 uhapšeno. Napadnuta je i jedna policajka, kao i nekoliko novinara, a svi koji putuju u Keralu su upozoreni na nerede.

Iako je Vrhovni sud nakon peticije ukinuo zabranu ulaska žena u hram, indijska vladajuća partija je takođe tu odluku nazvala "napadom na hinduističke vrednosti". Oni su to učinili uglavnom jer je veliki deo njihovog glasačkog tela religiozan.

Hinduizam žene koje dobijaju menstruaciju gleda kao "prljave", pa zbog toga ne mogu da učestvuju u brojnim ritualima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.