BELA UDOVICA NA DUŠI IMA 400 UBISTAVA: Najtraženija je žena na celom svetu, a sad su joj konačno ušli u trag!
Samanta Lutvejt, Foto: Vikipedija

JEZIVO

BELA UDOVICA NA DUŠI IMA 400 UBISTAVA: Najtraženija je žena na celom svetu, a sad su joj konačno ušli u trag!

Kako prenose Miror i Dejli mejl, 35-godišnja žena našla je utočište u Jemenu, u oblasti koja je posebno pogođena građanskim ratom

Objavljeno: 19:11h

Britanska policija došla je do novih saznanja o boravištu Samante Lutvejt, najtraženije žene na svetu.

Kako prenose "Miror" i "Dejli mejl", 35-godišnja žena našla je utočište u Jemenu, u oblasti koja je posebno pogođena građanskim ratom.

- Ona je i dalje naša meta broj jedan i uvereni smo da se obruč oko nje polako steže - prenosi "Miror", pozivajući se na neimenovani izvor. Kako se navodi, policija ocenjuje informacije kao "ubedljive".

U određenom trenutku, za Samantom Lutvejt raspisane su poternice u čak 190 zemalja. Veruje se da je islamska ekstremistkinja, poznata kao "Bela udovica", naredila više od 400 ubistava, kao i da se priključila somalijskoj miliciji Al Šabab i planirala više napada na turiste.

Pored toga, uspešno je gradila mrežu na internetu, sa ciljem da vrbuje nove bombaše samoubice i mlade žene koje bi se priključile Islamskoj državi. Nedavno je primećena u Dubaiju, što je pobudilo strahovanja od mogućeg napada.

Kako je dobila nadimak

Lutvejt je udovica Džermejna Morisa Lindzija, jednog od četvorice atentatora koji su se 2005. razneli u Londonu, usmrtivši 52 osobe i povredivši više od 700.

Neposredno posle napada Lutvejt je osudila suprugov zločin. Tada je bila u drugom stanju s drugim detetom i čak se izvinila žrtvama. To joj je omogućilo da neometano otputuje s decom u inostranstvo, a najveći deo vremena provela je u istočnoj Africi.

Nekoliko godina kasnije ponovo se pojavila i izjavila da je sada spremna za džihad. Godine 2012. deklarisala se kao vođa grupe koja je preuzela odgovornost za teroristički napad u jednom baru u Mombasi: teroristi su tada bacili bombe na turiste koji su gledali fudbalsku utakmicu - tri osobe su umrle, među kojima i jedno dete, a više od 50 je ranjeno.

Godine 2013. je učestvovala u krvavoj otmici u tržnom centru "Vestgejt" u Najrobiju (Kenija). Tom prilikom je poginula 71 osoba, među kojima i petoro Britanaca. Očevici su tada rekli da je među napadačima bila i jedna "bela žena" i tako je dobila nadimak "Bela udovica".

Džihadisti je navodno zovu: Dada muzungu (na Svahili jeziku "Bela sestra"). Policija veruje i da je osnovala kamp za obuku mudžahedinki.

Još neki detalji o njoj

Priča o njenoj radikalizaciji posebno je potresla Veliku Britaniju zbog toga što potiče iz građanske porodice. Rođena je 1983. na severu Engleske, iz braka britanskog vojnika i irske katolkinje, i vaspitavana je u hrišćanskom duhu.

Posle razvoda roditelja, sprijateljila se s muslimanskim porodicama, među kojima se odomaćila, tvrdi gradonačelnik grada Ejlsberija, u koji se preselila. Sa 17 godina je prešla u islam, a sa 19 se udala za Lindzija, koga je upoznala na internetu.

Posle bekstva u inostranstvo navodno je, kao vođa talibana Osama bin Laden, spavala po pećinama kako bi bila van domašaja radara, a kao transportno sredstvo je koristila magarce i kamile. Bin Ladenu je posvetila ljubavnu pesmu, u kojoj ga veliča kao junaka.

Jednom je za dlaku izbegla hapšenje: godine 2010. u ekskluzivnom porodilištu u Južnoafričkoj Republici rodila je četvrto dete, koje je dobila s drugim džihadistom. U to vreme je koristila lažna dokumenta za ulazak u zemlju, ali kada je otkriven njen pravi identetit, već je bila pobegla.

Godine 2014. ruska novinska agencija Regnum objavila je njenu smrt. Navodno ju je ubio proruski snajperista, ali je vest demantovana ubrzo potom. I njenoj deci se gubi svaki trag. Nije poznato da li su i ona u Jemenu.

Bonus video

Emisija Kratki espreso- novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)

(Espreso.co.rs/Welt.de)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.