DELUJE SULUDO, ALI JE ISTINA: Srbin s mađarskim ili hrvatskim pasošem vojnik Nemačke!
Početnička plata iznosi oko 2.000 evra, a oficirska oko 5.000, Foto: Minitarstvo odbrane Ukrajine

oružane snage

DELUJE SULUDO, ALI JE ISTINA: Srbin s mađarskim ili hrvatskim pasošem vojnik Nemačke!

Jedna od mogućnosti je i regrutovanje građana EU koji trenutno žive u Nemačkoj

Objavljeno: 15:32h

Nemačke oružane snage Bundesver planiraju zbog manjka kadra da zapošljavaju i strance iz zemalja Evropske unije, izjavio je u četvrtak glavni vojni inspektor.

Trenutno pripadnici nemačkih oružanih snaga mogu biti samo nemački državljani. Početnička plata u Bundesveru iznosi oko 2.000 evra bruto, a oficirska, poput potpukovnikove oko 5.000, bez bonusa.

- Zapošljavanje specijalista iz drugih zemalja EU-a jedna je od opcija koje razmatramo - rekao je general Eberhard Zorn, najviši oficir odgovoran za kadrovska pitanja i regrutovanje.

- U vreme manjka stručne radne snage i Bundesver mora da poseže za novim opcijama i da gleda u svim smerovima - rekao je on za medije Funke grupe. Pojasnio je da se trenutno najviše traže lekari i IT specijalisti.

Jedna od mogućnosti je i regrutovanje građana EU koji trenutno žive u Nemačkoj. U toj zemlji je trenutno oko 530.000 državljana neke druge članice Unije u dobi između 18 i 30 godina, piše "Jutranji list".

Nemačko ministarstvo odbrane već je kontaktiralo neke evropske partnere, pri svega na istoku, ali je reakcija do sada "suzdržana“. Bugarska je izrazila zabrinutost zbog mogućeg masovnog odlaska pripadnika svojih oružanih snaga u Nemačku.

Poverenik Bundestaga za oružane snage Hans-Peter Bartels rekao je da bi regrutovanje stranaca iz zemalja Unije bilo "potpuno normalna stvar“.

- U Bundesveru već sada imamo puno vojnika migrantskog pojekla ili onih s dvostrukim državljanstvom - rekao je Bartels.

To znači da će i ljudi koji su rođeni u državama izvan EU, poput Srbije, moći da postanu nemački vojnici, ako imaju pasoš neke od članica Unije.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.