RUSI IMAJU NOVO ORUŽJE KOJE MOŽE DA SRAVNI SA ZEMLJOM AMERIČKE GRADOVE: Ovi nuklearni dronovi su smrtonosni!
Novo rusko oružje, Foto: AP/ Ilustracija

testiraju dronove

RUSI IMAJU NOVO ORUŽJE KOJE MOŽE DA SRAVNI SA ZEMLJOM AMERIČKE GRADOVE: Ovi nuklearni dronovi su smrtonosni!

Ova informacija se pojavila gotovo istovremeno sa objavljivanjem ruskih planova da narednih meseci u upotrebu u ruskoj vojsci uđu smrtonosni hipersonični projektili

Objavljeno: 21:40h

Rusija je počela da testira podvodne dronove sposobne da nose nuklearne projektile i koji mogu da izazovu smrtonosne cunami talase visine i do 100 metara, koji bi mogli da unište američke obalske gradove poput Los Anđelesa i San Dijega, rekao je za ruske medije jedan neimenovani izvor iz odbrambene industrije.

Ova informacija se pojavila gotovo istovremeno sa objavljivanjem ruskih planova da narednih meseci u upotrebu u ruskoj vojsci uđu smrtonosni hipersonični projektili.

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je u martu u obraćanju o stanju nacije da vojska radi na razvoju strateškog podvodnog drona "Posejdon", a sada je za državnu novisku agenciju Tass jedan izvor rekao da je počelo testiranje ovog oružja.

- U morskom području zaštićenom od špijunaže potencijalnih neprijatelja, u toku su podvodna ispitivanja nuklearne pogonske jedinice Posejdona - rekao je on.

Prema njegovim rečima, dron će moći da nosi nuklearne bojeve glave i od dve megatone sa ciljem da se unište podmorske baze.

Tass je izvestio da je reaktor instaliran u trup operativnog drona, ali je naglasio da su testovi u ovoj fazi tek eksperimentalni.

Ruska mornarica koristi jednu od svojih nuklearnih podmornica kao nosioca drona tokom testiranja, rekao je izvor.

Za sada se ne očekuje da ovaj dron postane operativan pre 2027. godine.

Fizičar Reks Ričardson koji istražuje nuklearna oružja rekao je da je ovim oružjem moguće izazvati cunami visine i do 100 metara, koji bi mogao da ima razorne posledice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.