BRITANSKI EKSPERT PRIZNAO PORAZ NJIHOVE VOJSKE: Naši tenkovi su inferiorni i ne mogu da pariraju RUSKOJ ARMATI!
Ako želimo da pariramo Rusima potreban nam je projekat razvoja potpuno novog tenka, Foto: Public

komentar stručnjaka

BRITANSKI EKSPERT PRIZNAO PORAZ NJIHOVE VOJSKE: Naši tenkovi su inferiorni i ne mogu da pariraju RUSKOJ ARMATI!

U celini gledano, ruski tenk T-14 je bacio rukavicu u lice nemarnim ministarstvima odbrane Velike Britanije i SAD kada je u pitanju razvoj oklopne borbene tehnike nove generacije

Objavljeno: 18:32h

Bez obzira na unapređivanje osnovnih borbenih tenkova NATO, oni u realnoj bici neće moći da se suprotstave ruskom tenku nove generacije T-14 „Armata“.

Zapadni eksperti upozoravaju da će modernizacija realno zastarelog koncepta u konstrukciji tenkova dovesti do nepotrebnih troškova, dok će rezultati biti neprimetni. Ako želimo da pariramo Rusima potreban nam je projekat razvoja potpuno novog tenka.

Britanski vojni ekspert Vil Flaningen je na internet portalu Wavell Room napisao da osnovni borbeni tenkovi kao što su britanski Challenger 2, američki M1A2 „Abrams“ i nemački Leopard 2 personifikuju vrh zapadne tehničke misli, kada je u pitanju razvoj oklopne tehnike. Međutim, ta misao se razvijala do poslednje decenije 20.veka i posle toga ostala na istom nivou. Sa druge strane, ruski konstruktori su osmislili tenk nove generacije T-14 „Armata“, koji je od pomenute trojke bolji po tri fundamentalna faktora:

-Stepenu preživljavanja -Vatrenoj moći i -Pokretljivosti

„Izrada osnovnog borbenog tenka T-14 „Armata“ na najbolji način demonstrira na kojem se tehnološkom stepenu nalaze ruski inženjeri kada je u pitanju dubinsko poznavanje osnovnih kriterijuma u konstrukciji tenka -prenosi internet portal RG. Pokretljivost je uvek bilo teško uklopiti sa ostala dva faktora. Ova važna karakteristika je nekako uvek bila obrnuto proporcionalana faktorima kao što su vatrena moć tenka i njegov stepen zaštićenosti-kvalitet oklopne zaštite. Ruski konstruktori su uspeli da sa tenkom T-14 „Armata“ usaglase sve ove faktore. Dovoljno je pogledati masu tenka Challenger 2 koji je sa svojih 62 tone daleko teži od ruskog konkurenta“- napominje vojni ekspert.

Vatrena moć je ostvarena pomoću univerzalnog glatkocevnog topa u kalibru 125mm. I to nije sve. Ruski konstruktori su ostavili prostor da se ovaj top zameni sa još težim oruđem 2A83 kalibra 152mm. Osnovno tenkovsko oružje na tenku „Armata“ je preciznije od npr. nemačkog analoga L-55 u kal.120mm koji je montiran na poslednju iteraciju tenka Leopard 2A7, a uz to je i daleko otporniji na habanje koje se javlja usled intenzivne eksploatacije.

Ekspert naglašava da tenkovski top koji je montiran na američki obt Abrams već četvrt veka ne zna za modernizaciju. Pored toga, ovaj top predstavlja licencnu verziju nemačkog tenkovskog topa Rheinmetall Rh-120 koji je sa ove tačke vremena, prevaziđeno oruđe.

Na sve ove pobrojane prednosti ruskog osnovnog tenkovskog topa koje definitivno ima u odnosu na svoje zapadne konkurente , on može da iz tenkovske cevi ispaljuje i navođene rakete, sa čime ostvaruje daleko veći efektivni domet. Ekspert je ovu problematiku dalje potkrepio činjenicom da se britanski obt Challenger nalazi u nezavidnoj situaciju, jer ne može da koristi standardnu municiju NATO u kalibru 120mm, zato što ima olučenu tenkovsku cev.

„Nema nikakve sumnje da se britanski tenk Challenger 2 može unaprediti kada je u pitanju njegov sistem za upravljanje vatrom, ali i dalje ostaje problem zastarelog tenkovskog topa sa olučenom cevi koji ograničava širu upotrebu tenkovske municije“- smatra vojni ekspert i dodaje, da se britanski tenk suočava sa realnom pretnjom od tehničke zastarelosti usled brzog uzleta i razvoja ruskog tenkovskog programa.

Pored svega navedenog, Vil Flaningan je posebnu pažnju obratio na činjenicu da ruska „Armata“ koristi unapređeni hodni mehanizam i efikasniji dizel motor, što mu omogućava da izdrži izuzetno visok intezitet upotrebe i na taj način stekne strategijsku mobilnost u odnosu na tenkove protivnika.

Ruski tenk takođe radikalno prevazilazi svoje konkurente i po pitanju zaštite tenkovske posade. Pored tradicionalne oklopne zaštite ovaj tenk koristi još nekoliko zaštitnih mehanizama. Pre svega se to odnosi na integraciju dva sistema aktivne zaštite tenka. Prvi ima zadatak da aktivno ometa nišandžiju koji gađa tenk, gde se uz istovremeno njegovo oslepljivanje stvara i dimna zavesa oko tenka (njegovo ime je „Štora“). Drugi tip aktivne zaštite nosi ime „Afganit“ koji ima sposobnost da pomoću ultra-osetljivog radara u vremenskom intervalu koji se meri u stotim delovima sekunde, otkrije dolazeći projektil, izvrši proračunavanje njegove trajektorije leta, i uništi ga dok se još nalazi u vazduhu, pomoću visokoeksplozovnih kertridža koji su raspoređeni u specijalnim lansirnim kutijama na spoljnom korpusu tenka. Sličan sistem se nalazi i u opremi izraelskih tenkova, dok zemlje NATO kasne kada je u pitanju razvoj ovakvog tipa zaštite tenka.

Ekspert upozorava da bi eventualna dalja nadogradnja oklopa koja bi se ostvarila dodavanjem dopunskih zaštitnih blokova do te mere uvećala ukupnu masu tenka, da bi se dobilo neprihvatljivo tromo oruđe.

U celini gledano, ruski tenk T-14 je bacio rukavicu u lice nemarnim ministarstvima odbrane Velike Britanije i SAD kada je u pitanju razvoj oklopne borbene tehnike nove generacije.

Potencijal za modernizaciju osnovnih borbenih tenkova Challenger 2 i M1A2 je gotovo u potpunosti iscrpljen, a bez adekvatnih projekata njihove zamene uskoro će ovi tenkovi postati tehnološki prevaziđena borbena sredstva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/rs.rbth.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.