DESILO SE NEŠTO NEVEROVATNO: Devojčici (11) su rekli da će UMRETI, a ono što je usledilo ostavilo je sve bez teksta
Većina obolelih ne živi duže od devet meseci, Foto: Printscreen/facebook

rekli su da nema leka

DESILO SE NEŠTO NEVEROVATNO: Devojčici (11) su rekli da će UMRETI, a ono što je usledilo ostavilo je sve bez teksta

Ova vrsta najčešće pogađa decu starosti od pet do devet godina i poznata je kao - difuzni intrinzični pontinski gliom

Objavljeno:

Većina obolelih ne živi duže od devet meseci nakon postavljanja ovakve dijagnoze. Rokslini roditelji, familija i prijatelji su se svaki dan molili za čudo, i čudo se zaista dogoditi.

Devojčici Roksli Dos (11) iz Teksasa u SAD-u dijagnostifikovali su visoki nivo vrlo retkog i vrlo agresivnog oblika tumora na mozgu koji je nemoguće hirurški ukloniti. Ova vrsta najčešće pogađa decu starosti od pet do devet godina i poznata je kao - difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG).

Bilo je to u junu ove godine. Malena je bila u pet bolnica i svugde su rekli isto - dijagnoza nije pogrešna, a leka nema. Lekari su je poslali na ciklus radioterapije koji je trajao šest nedelja- po šest dana u nedelji. Pokušavali su uništavanjem tumorskih ćečija da uspore razvoj bolesti.

U septembar je usledio pozitivan šok i za devojčicu i neurologe - na magnetskoj rezonanciji, kojom su želeli da provere kako napreduje lečenje, tumor više nisu mogli da pronađu, nestao je. Rekli su kako su takvi slučajevi jako retko zabeleženi u medicinskoj literaturi.

Prvi simptomi bolesti kod Roksli bili su stalne glavobolje i osećaj umora. Nakon mnogih poseta pedijatru, završila je u Dečjoj bolnici Dell u Austinu gde su joj postavili dijagnozu. Rekli su da oko 200 do 300 mališana u SAD-u oboli od te vrste tumora koji nastane u u podnožju mozga, u delu koji povezuje mozak i kičmu, a uzrok mu nije poznat.

Tumor radi pritisak na deo mozga koji se naziva most ili pons, to je masivni deo moždanog debla koji povezuje produženu moždinu sa srednjim mozgom, a odgovoran je za važne životne funkcije poput disanja, spavanja i krvnog pritiska. Vremenom, kako raste, tumor počinje uticati na rad srca, disanje, gutanje, vid i ravnotežu.

Većina obolelih ne živi duže od devet meseci nakon postavljanja prve dijagnoze.Zračenje smanjuje tumor u 70 posto slučajeva i obično pacijentima produži život za otprilike tri meseca, kažu lekari.

Rokslini roditelji su kasnije ispričali da nakon dijagnoze nisu mogli da naprave ništa, osim da se svakodnevno mole za čudo.

I čudo se dogodilo.

Tumor se ne može detektirati na MRI skeniranju, što je stvarno neobično - rekla je dr. Virdžinia Harod, upravnica i dečja neuro-onkologinja u Dečjoj bolnici Dell.

Presretna devojčica se oporavlja i vratila se da raditi ono što najviše voli, a to je jahanje. Još će morati na imunoterapiju kako bi se sprečio rast novih tumorskih ćelija.

Svakog dana ponavljamo da je našu Roksli Bog izlečio - rekli su presretni roditelji Gena i Scott.

Dr. Momna Hejmadi, viša stručna saradnica na Odjelu biologije i biohemije na UNiverziteta Bath u Velikoj Britaniji, ima drugo objašnjenje.

- Jedan od razloga, za povlačenje tumora kod devojčice, može biti imuni odgovor koji telo pokreće protiv određenih antigena ili genetskih markera na površinama tumorskih ćelja - rekla je, a prenosi Daily Mail.

Spomenula je slučaj zabeležen u Japanu 1988. godine. Pacijentu sa rakom bubrega hirurški su uklonili deo tumora, a ostatak se spontano povukao.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.