TEKST KOJI SE NE PROPUŠTA: MRZIM PSE, SRBE I RUSE! Koga da bombardujem i ubijem za Nobelovu nagradu?
Satirična realnost oko kandidatura i dodela Nobelove nagrade za mir, Foto: AP

realnost!

TEKST KOJI SE NE PROPUŠTA: MRZIM PSE, SRBE I RUSE! Koga da bombardujem i ubijem za Nobelovu nagradu?

Koje narode je spojio Petro Porošenko? Ne da nije razoružao, već opet svakodnevno dolaze vesti iz Donbasa o „kiši bombi“ i „klanici“. Zasluge ima, ali ne za mir. Nipošto

Objavljeno:

Zbog satirične realnosti oko kandidatura i dodela Nobelove nagrade za mir, možda bi trebalo promeniti definiciju i uslove za njeno dobijanje.

Najvažnija stavka novih propozicija glasila bi doslovno ovako – „Oni koji svakog dana umesto ‘dobro jutro’ kažu: ‘mrzim pse, Srbe i Ruse’, dobijaju Nobela bez odluke Komiteta, a nagrada im se šalje brzom poštom“.

Petru Porošenku život, ipak, nije čokolada. Ekonomija Ukrajine – čiji predsednik je postao na vanrednim izborima maja 2014. posle Evromajdana i svrgavanja Viktora Janukoviča – u konstantnom je padu, građanima nije ispunio obećanje o boljem životu, članstva u EU nema, NATO mu je koliko juče odložio pregovore o protivraketnoj odbrani…

Na sve to, nikako da preboli što nije dobio Nobelovu nagradu za mir. Za razliku od Baraka Obame koji je nagradu dobio unapred, pa ju je tek onda „opravdavao“, Porošenko se nadao priznanju na godišnjicu vlasti 2015. Međutim, opet se pokazalo da se „sirotinji ne da sitno samleti“.

Pritom, umesto polemike kako neko sa takvim rezultatima i delovanjem može uopšte da bude i kandidat za Nobelovu nagradu za mir, fabrikuje se teza prema kojoj su Rusi sprečili „mirotvorca“ Porošenka da dobije šta mu pripada, piše Nenad Zorić u svom tekstu za Sputnjik.

Alfrede, dobio si otkaz

Nobelova nagrada za mir je – neminovno moramo podsetiti zbog očiglednog degradiranja u poslednje vreme – priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija. Koje narode je spojio Petro Porošenko? Ne da nije razoružao, već opet svakodnevno dolaze vesti iz Donbasa o „kiši bombi“ i „klanici“. Zasluge ima, ali ne za mir. Nipošto.

Ili je možda Marti Ahtisari, dobitnik ove nagrade 2008, spojio neke narode, razoružao terorističke formacije, učinio Srbima na Kosmetu život dostojnim čoveka? Ne. Rešenja sukoba na Kosovu – obrazloženje koje je išlo uz priznanje finskom diplomati – nema ni devet godina posle, a nije ga bilo ni tad.

Menjaj propozicije, šta čekaš

Zbog satirične realnosti prilikom kandidatura i dodela Nobelove nagrade za mir, možda bi trebalo promeniti definiciju i uslove za njeno dobijanje, piše u tekstu za Sputnjik. „Dinamit je osnovni cilj i svrha“, pisalo bi u preambuli. „Koristiti ga na ljudima“, posebno bi bilo naglašeno.

Potom uslovi svih uslova: vojna industrija mora da radi nesmanjenom brzinom; bombardovanje je kao pranje zuba; osiromašenim uranijom gađati prvo one koji ne slušaju, a ako svi budu slušali, gađati i njih… Precizna pojašnjenja došla bi na kraju: ko prvi uperi prstom, taj se već nametnuo za prestižno priznanje; ko napravi veću nestabilnost, još veće su mu šanse da otputuje u Oslo.

Poseban izuzetak od novoustanovljenih pravila: „Oni koji svakog dana umesto ’dobro jutro‘ kažu: ’mrzim pse, Srbe i Ruse‘, dobijaju Nobela bez odluke Komiteta, a nagrada im se šalje brzom poštom“, piše u tekstu na portalu Sputnjik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.