STRAVIČNA PORUKA VLADIMIRA PUTINA: Nikome na svetu neće se svideti ono što je rekao ruski predsednik!
Putin novinarima rekao da strahuje od nuklearnog rata, Foto: Printscreen/youtube

nuklearno naoružanje

STRAVIČNA PORUKA VLADIMIRA PUTINA: Nikome na svetu neće se svideti ono što je rekao ruski predsednik!

Putin je objasnio da se ta pretnja u današnje doba shvata manje ozbiljno nego u vreme Hladnog rata

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare, kojoj prisustvuju i inostrani novinari, da nuklearni rat može dovesti do uništenja civilizacije pa čak i čovečanstva. Putin je objasnio da se ta pretnja u današnje doba shvata manje ozbiljno nego u vreme Hladnog rata.

- Ali to ne znači da je taj problem manji u stvarnosti - rekao je Putin.

- Pretnja nuklearnog rata ne sme se potceniti, ali se nadam da će zdrav razum ipak prevladati - poručio je.

Istakao je da svedočimo raspadu međunarodnog sastava sprečavanja naoružanja. Putin je naglasio da su Sjedinjene Države naterale Rusiju na razvoj sastava nuklearnog naoružanja povlačenjem iz sporazuma o ograničavanju nuklearnog naoružanja srednjeg dometa.

- Rusija je na kraju u prednosti, ali to je bio odgovor na promenu u ravnoteži, rekao je Putin pa nastavio:

- Na Zapadu je prisutna ideja upoređenja nuklearnog oružja sa malim učinkom. Primena takvog naoružanja mogla bi dovesti do globalne katastrofe, dodao je.

- Neki analitičari predlažu da se koriste balističke rakete bez nuklearnog punjenja, ali nemoguće je utvrditi ima li tog punjenja ili ne. Zato će na njihovo lansiranje uslediti odgovor. Ne sme se doći do toga - rekao je on.

Kao primer je naveo situaciju u kojoj neka nuklearna podmornica ispali balističku raketu.

- Nuklearna podmornica je lansirala balističku raketu iz okeana. Ko zna je li ona nuklearna ili nije. Idi tamo da vidiš! To je opasna stvar! - kaže Putin.

Kada su reč dobili ukrajinski novinari zasuli su ga nizom pitanja, od incidenta u Kerču do pitanja sudbine ukrajinskih mornara koji su u ruskom pritvoru. Putin je spomenuo i incident u Crnom moru, rekavši da je to bila provokacija Ukrajine s ciljem dizanja rejtinga predsednika Ukrajine pred izbore.

- Provokacija je uvek loša i cilj joj je zaoštravanje situacije. Jasno je da su kod njih izbori. Treba povećati rejting aktuelnih vlasti. To je na štetu interesa nacije. Rejting gospodina Porošenka je narastao, sa petog je skočio na drugo mesto - dodao je Putin. Što se tiče ukrajinskih mornara, Putin je novinaru poručio da se Ukrajina nadala da će Rusija deo njih ubiti.

- O njihovoj sudbini odlučiće sud, rekao je Putin.

Ukrajinski novinar pitao je Putina koliko Rusija novca ulaže u okupaciju Donbas regije u Ukrajini. Putin mu je odgovorio da Rusija nije nametnula ekonomsku blokadu Donbasu, već da je to učinio Kijev.

- Ukrajinski vojnici pucaju u ljude u Donbasu, ne ruski. Rusija šalje pomoć Donbasu, ali njihov opstanak je u pitanju - rekao je Putin.

Na kraju je poručio kako je želja Rusije da ima mirne odnose s Ukrajinom, ali dok mrzitelji Rusije u Ukrajini ne počnu uzimati u obzir interes sopstvenog građanstva, neće biti napretka u odnosima bez obzira ko će biti na čelu Rusije, poručio je.

Bonus video:

Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.