DIGITALNI NOVAC, LETEĆI AUTOMOBILI, HRANA PREMA DNK: FUTUROLOZI otkrivaju šta nas čeka za DESETAK GODINA
Kompjuteri će nam završavati sav posao, Foto: Profimedia

kratki put u sutrašnjicu

DIGITALNI NOVAC, LETEĆI AUTOMOBILI, HRANA PREMA DNK: FUTUROLOZI otkrivaju šta nas čeka za DESETAK GODINA

Možemo sa sigurnošću reći da nas i u narednim godinama čekaju uzbudljive promene

Objavljeno:

Kako će izgledati budućnost? Pitanje na koje su brojne knjige, filmovi, videoigre i stripovi pokušavali dati odgovor zapravo uvek ostaje neodgovoreno. U vreme prvih "Ratova zvezda" i "Zvezdanih staza" svi su bili uvereni da je budućnost neminovno vezana uz otkrivanje svemira.

"Povratak u budućnost" i "Peti element" filmovi su koji su predviđali tehnološki napredak na zemlji, automobili su leteli, skejtbordovi takođe, ali revolucionarni razvoj interneta i komunikacije prikazan je primitivnijim od onoga što već danas imamo. O postapokaliptičnim i katastrofičnim scenarijima budućnosti da i ne govorimo.

Postoje ljudi koji su od zamišljanja i predviđanja budućnosti napravili biznis. I pritom ne mislimo na scenariste i producente SF filmova, nego na ozbiljne naučnike čije se zanimanje naziva - futurolog. Baza za njihova predviđanja nije, kao kod filmaša, mašta, nego detaljne analize postojećih stanja i tehnologija na temelju kojih se predviđa što bi se na pojedinom polju društvenog, poslovnog i privatnog životu moglo promeniti u budućnosti. Futurologe kao savetnike koriste firme koje njihove analize koriste u procesu upravljanja rizicima i donošenju dugoročnih poslovnih odluka. Kako će izgledati svet za pet, deset, dvadeset ili trideset godina? Ako se setimo da mobilnu tehnologiju masovno koristimo manje od 20 godina, da su pre 70-ak godina televizor i bioskop predstavljali revoluciju informisanja i zabave, da su roboti i veštačka inteligencija bili naučna fantastika pre jedne decenije...

Možemo sa sigurnošću reći da nas i u narednim godinama čekaju uzbudljive promene. Evo šta o tome kažu futurolozi...

PAMETNA HRANA

foto: Profimedia

Dr. Morgana Geji, futurolog, koja je specijalizirala na temu ishrane istražuje nadolazeće promene u konzumaciji namirnica i predviđa šta ćemo jesti za 5 do 10 godina. Jedno je od njenih predviđanja je da ćemo u budućnosti koristiti uređaje direktno povezane s našim DNK, koji će nam ukazivati šta bismo trebali jesti kojeg dana da bismo iskoristili svoj puni potencijal.

Uređaje ćemo koristiti u vlastitoj kuhinji i u prodavnicama, pa ćemo na temelju njihove analize birati namirnice. Ona smatra da se ukus, iako ga doživljavamo kao biološko iskustvo, može posmatrati kao socijalni fenomen. Ističe da bez obzira na to šta jedemo ili ne jedemo, sa svime što kupujemo, uzgajamo i konzumiramo donosimo lične, kulturne, društvene i političke odluke te tako održavamo vlastite kulturne obrasce. Za kreiranje predviđanja važni su različiti faktori, od pakovanja, kulture, tradicije, religije, proizvoda koji se trenutno mogu naći na policama do proizvoda koji su se prestali proizvoditi ili prodavati. O samom procesu pretpostavljanja budućih trendova, Geji kaže:

- Ishrana je prilično složen proces jer postoji mnogo faktora koji igraju veliku ulogu. Ne radi se samo o onome šta nam se sviđa sada, nego i onom što je naša porodica konzumirala, onome uz šta smo odrasli i kulturi u kojoj smo rođeni, jer smo počeli razvijati svoje preferencije za miris 3 meseca in vitro - tvrdi ona.

NOVAC ĆE BITI SUVIŠAN

foto: Shutterstock

Futurolog Dejvid Birh ujedno je pisac, savetnik i komentator digitalnih finansijskih usluga. On ističe da su društvene mreže i mobilni telefoni ključne tehnologije. Omogućiće izgradnju infrastrukture identiteta koja može poboljšati privatnost i sigurnost. Predviđanje koje Birh smatra sigurnim jeste da će novac uskoro biti suvišan. Umesto njega ćemo imati nove digitalne valute. Tehnologija je, tvrdi Birh, iz fizičkih predmeta novac pretvorila u nematerijalnu informaciju.

- Dolaskom pametnih kartica, mobilnih telefona i bitkoina postalo je lakše nego ikad stvoriti nove oblike novca. Bitno je da je novac neodvojivo povezan s našim identitetom. Vaša kartica ili telefon su bezbedni uređaji koji vas mogu identifikovati - i povezati informacije o vama s vašim novcem. Korišćenje gotovine već je u padu i sigurno će nestati iz pristojnog društva. Najnovija tehnologija omogućiće pametan novac. To će biti novac koji odražava vrednosti zajednica koje su ga proizvele. Budući novac znaće gde je, ko ga koristi i za šta su ga koristili - ističe Birh.

SPOJIĆEMO SE SA MAŠINAMA

foto: Profimedia

Gerd Leonard jedan je od vodećih svetskih futurologa koji fokus stavlja na skora predviđanja u području poslovanja, društva, medija, tehnologije i komunikacija. Vol Strit Žurnal prozvao ga je jednim od vodećih medijskih futurologa.

Leonard smatra da ćemo u budućnosti biti potpuno zavisni od mašina u svakom aspektu našeg života, predviđa "spajanje" čoveka i mašina kroz proširenu stvarnost (augmented reality), virtuelnu stvarnost, holograme i implantate koji su projektovani pomoću nanotehnologije i sintetičke biologije. Kao primer navodi da za pet godina neće biti potrebno pretraživati na Guglu gde se nalazi najbolji suši u nekom gradu ili šta jesti, sistem će već znati gde smo, šta trebamo i želimo jesti, s kim smo i koliko novca imamo na raspolaganju.

Gerd ističe da će se čovečanstvo u nadolazećih 20 godina promeniti više nego što se promenilo u poslednjih 300 godina. Napominje da je trenutno ključno pitanje za razvoj čovečanstva kako voditi i usmeriti razvoj nauke i tehnologije da bi ispunili svoju primarnu funkciju, a to je služenje čovečanstvu i njegovom napretku. Leonard najvećom promenom u smeru ljudskog razvoja smatra pojavu veštačke inteligencije i promene ljudskog genoma, te ističe da jednako moramo ulagati u čovečanstvo koliko u tehnologiju.

Naglašava da veštačka inteligencija (AI) daje potencijal za procvat kao nikad pre. Ali istovremeno nosi i rizik od samouništenja:

- VI će biti najbrži i najveći generator bogatstva našeg vremena. Pomoći će čovečanstvu da leči bolesti, omogućiti pametne gradove, rešavati naše ekološke izazove i redefinisati siromaštvo. Ovde je potencijal ljudskog društva da prođe čudesnu nadogradnju i doživi budućnost koju nije mogao zamisliti ni u najluđim snovima.

Podsećajući da je kompjuter već danas najbolji igrač šaha i vozač, kaže da će samovozeći automobili eliminisati 90 % smrtnih slučajeva u saobraćaju, a VI dijagnostički sistem pomoći će u sprečavanju smrtnih slučajeva eliminacijom ljudskih grešaka. Predviđa da su sudije, bankari i advokati sledeći na meti VI zamene, uz napomenu da ovaj popis, zahvaljujući impresivnim mogućnostima VI ide i dalje.

GRADOVI BEZ SAOBRAĆAJNIH GUŽVI

foto: Giphy

Arik Dromi je glavni futurolog za jednog od najpoznatijih i najcenjenijih svetskih proizvođača vozila i vodećeg programera premijum, autonomnih i električnih vozila.

Na pitanje šta misli kako će gradovi izgledati u budućnosti, odgovara da nije siguran hoće li to uopšte više biti gradovi i dodaje:

- Sve više smo svedoci migracija unutar država, pa tako danas 50 odsto populacije sveta živi u gradovima, a očekuje se da će se taj broj povećati na 75 odsto u idućih nekoliko godina.

Baš zbog toga ćemo se, kako tvrdi Dromi, susretati s novim ekonomskim i poslovnim modelima po kojima će gradovi funkcionisati.

- Ideja samovozećih automobila, tj. robotskih automobila, eliminisaće potrebu za vlasništvom u gradovima. Oslo, Helsinki i Amsterdam već razmatraju zabrane automobila s ručnim upravljanjem u gradskim centrima. U tom slučaju uklanjaju se određeni delovi potreba za takvom infrastrukturom, što bi značilo da bismo doslovno mogli početi redizajnirati ove prostore na potpuno novi način. Mislim da je to prvi korak koji ćemo videti u bliskoj budućnosti - ističe Dromi.

Dromi predviđa da će dugoročno nestati potrebe za vlastitim automobilom u cilju odlaska s jednog mesta na drugo. Podseća da Uber, Gugl i Airbus već gledaju na prostor iznad puteva; svi oni gledaju na druga vozila - od letećih automobila do autonomnih dronova i autonomnih taksija. Samo će promena na polju mobilnosti prisiliti masovno preusmeravanje resursa u ono što će uticati na energiju i komunikaciju u skladu s tim.

BONUS VIDEO:

Adria Media Group čestitka 2019.

(Espreso.co.rs/Like!)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.