AKO SE RUSI ZAKRVE, ODE SVE U PROPAST: Cena NAFTE može vrlo brzo da skoči na 300 DOLARA! EVO ŠTA TO KONKRETNO ZNAČI
Vladimir Putin na sastanku, ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook

ŠOK!

AKO SE RUSI ZAKRVE, ODE SVE U PROPAST: Cena NAFTE može vrlo brzo da skoči na 300 DOLARA! EVO ŠTA TO KONKRETNO ZNAČI

U pokušaju da izbalansira cene nafte, OPEK je zajedno sa svojim saveznicima koji nisu članice, na čelu sa Rusijom, upumpavao oko milion barela dnevno na globalno tržište!

Objavljeno:

Cena nafte mogla bi da skoči na čak 300 dolara ako bi se raspao savez OPEK-Rusija, tvrdi saudijski institut i dodaje da će bez organizacije zemalja izvoznica nafte svet izgubiti svoju sigurnu mrežu koja pokušava da stabilizuje tržište nafte od eventualnih poremećaja snabdevanja i drugih šokova.

To su zaključci analize nezavisnog israživačkog centra za energetiku u Saudijskoj Arabiji.

"Naša analiza pokazuje da su u periodu 2011-2012. godine, kada je Libija imala poremećaje u snabdevanju, cene nafte mogle daleko da idu. To bi moglo da se desi i sada 2018. godine i da nafta bude i više od 200 dolara ", rekao je Adam Sieminski, predsednik istraživačkog centra za naftu, naglašavajući važnost rada OPEK.

"Ako ne bude dogovora oko odluka koje budu donosile Rusija i Saudijska Arabija u sklopu saveza OPEK, možemo lako da vidimo naftu koja se kreće prema 300 dolara za barel", rekao je Sieminski.

Zvanicnik je takođe rekao da je organizacija jedna od važnih institucija koje posluju kao dobavljač, naglašavajući da skoro 70 odsto raspoloživih kapaciteta OPEK pripada Saudijskoj Arabiji.

Ova godina bila je veima nestabilna kada je reč o cenama nafte zbog dubokih geopolitickih tenzija. Tu su sanckije Iranu koje je najavio američki predsednik Donald Tramp i koje su povećale cene sirove nafte, zatim pad proizvodnje u Venecueli što je podiglo naftu na 86 dolara za barel.

U pokušaju da izbalansira cene nafte, OPEK je zajedno sa svojim saveznicima koji nisu članice, na čelu sa Rusijom, upumpavao oko milion barela dnevno na globalno tržište.

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO! OVAKO NEŠTO RETKO SE VIĐA: Pogledajte tri sunca nad ledenom Jahorinom!

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.