RASKOL U PRAVOSLAVLJU DOŠAO IZ CARIGRADA! Priznanje autokefalnosti "nove crkve" u Ukrajini 6. januara!
Carigradski patrijarh Vartolomej, Foto: Profimedia

URUČENJE TOMOSA U JANUARU

RASKOL U PRAVOSLAVLJU DOŠAO IZ CARIGRADA! Priznanje autokefalnosti "nove crkve" u Ukrajini 6. januara!

Novoizabrani poglavar ukrajinske nekanonske crkvene strukture je telefonom razgovarao s patrijarhom Vartolomejem i tražio blagoslov od njega za novu dužnost

Objavljeno: 16.12.2018. 11:23h
  • 2

Carigradski patrijarh Vartolomej uručiće 6. januara tomos, odnosno priznanje o autokefalnosti, poglavaru „nove crkve" u Ukrajini, saopštila je Carigradska patrijaršija.

-- Vaseljenska patrijaršija je, u slavu Boga i na svoju radost, zadovoljna uspešnim završetkom 'ujediniteljskog sabora' danas u Kijevu i osnivanjem nove pravoslavne autonomne crkve Ukrajine i time što je za poglavara izabran 'mitropolit' perejaslavski i belocerkovski Epifanij - izjavio je predstavnik Carigradske patrijaršije.

On je dodao da je novoizabrani poglavar ukrajinske nekanonske crkvene strukture telefonom razgovarao s patrijarhom Vartolomejem i tražio blagoslov od njega za novu dužnost.

Prema rečima predstavnika Carigradske patrijaršije, Vartolomej je pozvao Epifanija da zajedno služe liturgiju u njegovoj rezidenciji u Fanari.

- Vaseljenski patrijarh Vartolomej je pozvao blaženog Epifanija da zajedno vode službu na veliki praznik Teofanije i da mu preda tomos o obrazovanju sestrinske autokefalne crkve -naveo je predstavnik Carigrada.

 

U Kijevu je danas održan „ujediniteljski sabor" na kojem je izabran poglavar nekanonske crkvene strukture. Prema navodima ukrajinskih medija, na saboru su učestvovala samo dva predstavnika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je odbila da se priključi tom skupu.

Ruska pravoslavna crkva smatra da je kanonski značaj sabora u Kijevu ništavan, a da je mogućnost priznavanja Epifanija za poglavara „Pravoslavne crkve Ukrajine" u pravoslavnom svetu zadatak koji je teško ostvariti. Beloruska i Bugarska pravoslavna crkva već su saopštile da ne priznaju "ujediniteljski sabor" u Kijevu i njegove odluke.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOSOVSKA MITROVICA NA NOGAMA: Srbi okupljeni u centru gledali obraćanje predsednika Vučića (KURIR TV)

(Espreso.rs/Sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media