JEDINI SVETAC KOJEG CRKVA ŽELI DA ZABRANI: A ne može!!!
Njena popularnost koincidira s porastom žrtava od sukoba narkokartela, Foto: Wikipedia

devastacija i pakao

JEDINI SVETAC KOJEG CRKVA ŽELI DA ZABRANI: A ne može!!!

Oni koji su joj odani često su i aktivni katolici, a sekta je i službeno vera koja se najbrže širi svetom

Objavljeno:

U meksičko-američkoj kulturi postoji žensko božanstvo koje je nedavno prešlo iz relativne anonimnosti u najbrže rastuću religiju na svetu. Ime joj je Santa Muerte, ili Santisima Muerte ("sveta smrt"), a sledbenici su od kriminalaca i narko lordova, do radničkih porodica. Sam je Vatikan osudio kult Santa Muerte kao "satanski kult", no niti to nije umanjilo širenje popularnosti i klanjanje pred njenim oltarom. Iako je postala popularna figura tek u proteklih 10 do 15 godina Santa Muerte je prisutna vekovima.

Šef katoličkih studija s Virdžinija Univerziteta, kaže kako je Santa Muerte "rođena" u vreme kada se Španija kolonijalno širila. Kako su oni pokušavali Asteke i Maje preobratiti na hrišćanstvo pokazali su im ženske figure smrti (kosca) ali te su kulture već imale vlastita božanstva smrti. Pre dolaska konkistadora, Asteci su u centralnom Meksiku poštovali Mictecacihuatl, koja je vladala podzemljem i često je prikazivana ili kao kostur ili s kosturskom glavom, slično kao Santa Muerte.

Ne čudi zato da "Santa Muerte" u svojim rukama često ima srp. Katolički su misionari taj emblem doneli sa sobom, a "domaći" su spojili kosca i Mictecacihuatl, a nastala je Santa Muerte.

foto: Wikipedia

I kako je to gotovo svugde s katoličanstvom i starijim religijama, one se pretvore u amalgam oboje, izmiksaju se i stvore neke nove "kombinacije". Inkvizitori su je pokušali iskoreniti, rušili su njene hramove, male i velike, ali nisu uspeli. Santa Muerte je nestala iz pisanih izvora sve do 20. veka a iako se tu i tamo spominje između četrdesetih i osamdesetih postala je ponovno popularna tokom ratova kartela u Meksiku. Prvi moderni hram posvećen boginji bio je u faveli Mexico Sityja imena Tepito 2001. godine. Danas, sekta koja poštuje kostura broji između 10 i 12 milijuna sledbenika u Meksiku, središnjoj Americi i SAD-u što ju čini religijom koja se najbrže na svetu "širi". Njena popularnost, kako je već rečeno, koincidira s porastom žrtava od sukoba narkokartela. Moguće je, objašnjava jedan sveštenik, da su dve pojave vrlo povezane jer "ljudi žive na način da imaju osećaj da je smrt uvek iza ugla, i traže zaštitu upravo od nje." Upravo zato Santa Muerte ima reputaciju svetice svih onih vezanih uz narko industriju, zaštitnice narkobosova. Najžešći su kriminalci posebno odani božanstvu jer ona idealno spaja njihovu potrebu za verovanjem i način života. Mnogo od njih ipak imaju problema da za zaštitu svojih ilegalnih aktivnosti zazivaju "tradicionalne" katoličke svece.

Lakše je kad diluješ i tražiš zaštitu od policije, obratiti se njoj nego nekom svecu", kaže otac Andres Gutierrez. No, nisu u pitanju samo kriminalci koji se okreću božici. Vole je i oni siromašni i obespravljeni, samohrane majke i homoseksualci - svi oni koji se nalaze na rubovima društva i koji se osećaju zaboravljeno od strane Crkve. "Za razliku od Katoličke crkve i svih drugih denominacija smrt ne diskriminiše, ona uzima baš sve", kaže autor prve sveobuhvatne knjige o Santa Muerte. On napominje kako je većina onih koji se mole boginji u isto vreme katolici, i kako Santa Muerte ima vrlo vokalnog neprijatelja - Vatikan. Crkva se više puta jasno odrekla poštovanja Santa Muerte te tvrdi kako su oni koji je poštuju direktno u sukobu s verovanjima koja propagira Crkva. Crkva je vidi kao "narodnu sveticu" ali ne i kao službeno svetu jer nije kanonizovana, već da je samo narodna personifikacija smrti.

foto: Wikipedia

"To je slavlje devastacije i pakla", kaže talijanski kardinal Đanfranko Ravasi. Za katolike, smrt je poslednji neprijatelj kojeg je Hrist pokorio pa je moliti se personifikaciji smrti umesto Hristu perverzija vere. S obzirom da ju se povezuje s narko-podzemljem ne voli je niti službeni Meksiko. Predsednik Felipe Kalderon proglasio ju je "neprijateljem meksičke države" i, baš poput inkvizicije, 2012. naredio rušenje hramova.

Za neke ona je doslovno demon, demon koji kada se dočepa duše više ne pušta, tako barem kaže otac Gutierez. Za druge je opasnost više fizička nego duhovna. Godine 2012. meksička je policija uhitila Silviu Meraz u vezi serije ubistva tokom tri godine. Meraz i njeni sledbenici su, navodno, žrtvovali troje ljudi, uključujući i 10-godišnjeg dečaka, na oltaru Santa Muerte. Otvorili su im vene, čekali da pred njima iskrvare u boce i onda tu krv razlili oko idola kostura svetice. BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/.express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.