EVROPA TRAGA ZA ČERIFOM ČEKATOM: Pobegao je tako što je oteo TAKSI, a vozaču je ispričao nešto JEZIVO!
Čerif Čekat je sada najtraženiji begunac u Evropi, Foto: Facebook printscreen

TERORISTIČKI NAPAD U STRAZBURU

EVROPA TRAGA ZA ČERIFOM ČEKATOM: Pobegao je tako što je oteo TAKSI, a vozaču je ispričao nešto JEZIVO!

Oko 700 pripadnika policijskih snaga traha za Čekatom na francusko-nemačkoj granici

Objavljeno: 11:09h

Francuska policija je objavila apel za pomoć u pronalaženju osumnjičenog za teroristički napad u Strazburu, Čerifa Čekata, koji je ubio dvoje ljudi, a jednoj osobi naneo trajno oštećenje mozga.

Oko 700 pripadnika policijskih snaga traha za Čekatom na francusko-nemačkoj granici.

Čekat je uzviknuo "Alahu Akbar" a zatim otvorio vatru. On je već osuđivan, a veruje se da je radikalizovan u zatvoru.

Policija je savetovala građane da se, ako ga vide, ne približavaju, već da odmah zovu policiju. Pozvali su i predstavnike "žutih prsluka" da otkažu proteste planirane za vikend, kako bi mogli da obave sigurnosne promene pred Božić.

Poternica francuske policije
Poternica francuske policije foto: Police Nationale

Zamenica ministra unutrašnjih poslova, Loren Njunez, izjavila je ranije da osumnjičeni možda više nije u Francuskoj. Zbog toga su na granici sa Nemačkom detalji pregledi uzrokovali ogromne zastoje u saobraćajau.

Čekat je otvorio vatru na božićnom sajmu u Strazburu, ubio dvoje ljudi, jednoj osobi uzrokovao trajno oštećenje mozga, dok je 12 ranio, od čega je 6 osoba imalo ozbiljne povrede.

Bio je naoružan nožem i pištoljem, a pobegao je tako što je oteo taksi vozilo, nakon razmene vatre sa vojnicima, od kojih je jedan pogođen u ruku. Čekat se zatim taksisti hvalio da je pobio 10 ljudi, ali je otkrio i da je i sam ranjen u obračunu sa vojnicima. Taksisti je rekao da ga ostavi na stanici u regionu Neudorf. I tu su ga čekali policajci, na koje je pucao pre nego što je uspeo da pobegne.

Četvoro osoba povezanih sa Čekatom su uhapšeni, a mediji navode da su u pitanju njegova majka, otac i dva brata.

Čekat je rođen u Strazburu, a bio je na listi osoba koje su pretnja za nacionalnu bezbednost. Proveo je dosta vremena u zatvoru zbog pljački po Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Policija je pretraživala njegov stan zbog hapšenja jutro pre napada, a pronašli su granatu, pušku i četiri noža, kao i municiju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.