ŠOKANTNI DOKAZI! Vladimir Putin je radio za NEMAČKU TAJNU SLUŽBU?!
Voditelj Arhiva rekao je za Bild da je s ovom karticom Putinu bio dopušten ulazak u kancelarije Stasija kako bi neometano obavljao zadatak agenta jer nije morao spominjati da je i agent KGB-a., Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKI

partnerske tajne službe

ŠOKANTNI DOKAZI! Vladimir Putin je radio za NEMAČKU TAJNU SLUŽBU?!

Nemački magazin Bild objavio je Putinov iskaz overen od bivše istočnonemačke tajne službe iz sredine 80-ih

Objavljeno:

Stara istočno-nemačka identifikacijska kartica tajne policije Vladimira Putina navodno je otkrivena u Štazi (istočnonemačka tajna služba) arhivu. Kartica za "Maj Vladimir Putin" otkrivena je između ličnih dosijea iz sovjetske ere u Drezdenu, gdje je Putin služio kao agent KGB-a 1980-ih. Imala originalne žigove overena je 1989. godine, izveštava nemačka novina Bild, koja je objavila vest zajedno sa faksimilom lične karte na kojoj je i Putinova fotografija iz tih dana, piše Guardian.

Voditelj Arhiva rekao je za Bild da je s ovom karticom Putinu bio dopušten ulazak u kancelarije Stasija kako bi neometano obavljao zadatak agenta jer nije morao spominjati da je i agent KGB-a. Nije jasno je li Putin direktno radio i za Štazi. Kremlj do sad nije ni potvrdio ni demantovao da je to zaista Putin na Štazijevoj ličnoj karti:

"U to vreme, vreme sovjetski KGB i istočnonemački Štazi bili su partnerske tajne službe pa se razmena ličnih karata ne mora nužno tumačiti dvostrukom špijunažom, nego pre kao razmena informacija između dve zemlje, kao i partnerstvo i zajednički rad agenata", rekao je Dmitrij Peskov, portpalor Kremlja.

Neki detalji iz formativnih godina Vladimira Putina i dalje su strogo čuvana tajna, iako se zna da je neko vreme proveo u Drezdenu. Putin je došao u istočnonemački grad sredinom 80-ih i bio je to njegov prvi KGB-ovski zadatak izvan granica SSSR-a. Zna se da je u noći 5. decembra 1989. godine nazvao centralu u Rusiji jer su se istočni Nemci pripremali upasti u sedište KGB-a. Niti mesec dana kasnije pao je i Berlinski zid. U svojoj biografiji ruski predsednik napisao je da su mu na taj poziv, iz Moskve kratko odgovorili:"Moskva ćuti!" Putin je rekao kako se spustio u gomilu i počeo ih uveravati da ukoliko pokušaju nasilno ući u sedište, da će biti ubijeni. Fotografije iz Štazijeve arhive pokazale su da su i drugi ruski visoki zbaničnici takođe imali njihove lične karte, poput čelnog čoveka fabrike oružja 'Rostec', pa Sergeja Čemezova i čelnog čoveka Transnefta Nikolaja Tokareva.

Neke pojedinosti o Putinovom radu u KGB-u ostale su tajna uključujući i to je li njegov rad u protivobavještajnoj službi uključivao i nadzor političkih disidenata u SSSR-u. BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.