KOBNE POSLEDICE POLITIKE JEDNOG DETETA: Žene iz Mjanmara prisiljavali su da se udaju za Kineze!
U Mjanmaru se događaju užasi, Foto: Reuter

zemlja užasa

KOBNE POSLEDICE POLITIKE JEDNOG DETETA: Žene iz Mjanmara prisiljavali su da se udaju za Kineze!

Kineska politika jednog deteta rezultirala je razlikama u populaciji u kojoj muškarci nadmašuju broj žena za skoro 34 miliona

Objavljeno:

Više od 7,400 žena iz Mjanmara bile su prisiljene na udaju s muškarcima iz Kine između 2013. i 2017. godine, objavili su autori nove studije u petak.

Većina tih žena je takođe bila prisiljena i na trudnoću, prema studiji koju su objavili naučniciiz Škole za javno zdravstvo Džon Hopkins Blumberg i tajlandske ženske asocijacije Kačin.

Studija sadrži preko 400 ispovesti žena s preko 40 lokacija u Mjanmaru i Kini.

Kineska politika jednog deteta rezultirala je razlikama u populaciji u kojoj muškarci nadmašuju broj žena za skoro 34 miliona ljudi pa tako potiču potražnju za trgovinom ženama iz susednih zemalja.

Sukobi, oduzimanje zemljišta, i ostale povrede ljudskih prava mjanmarske vlade u pograničnim područjima,najgore su u pokrajinama Šan i Kačin, gde su na hiljade žena bez dokumenata oterane u ruke krijumčara ljudima i prisiljene na brak iz kojega ne mogu izaći, napominju istraživači.

- Žrtve prisilnog braka trpe niz kršenja svojih ljudskih prava pa su izložene fizičkim i psihološkim rizicima - rekao je glavni autor studije Kurtland Robinson.

- Ova studija skreće pažnju na suštinu problema i na hitno delovanje i podršku žrtvama - naglasio je Robinson.

Studija poziva Mjanmar da prekine unutrašnje sukobe i da osigura da njeni građani poseduju lične dokumente, koji bi im omogućili zakonit rad u Kini.

Takođe poziva vladu Kine da omogući mjanmarskim izbeglicama sigurno utočište i humanitarnu pomoć kako bi se umanjila njihova ranjivost na trgovinu ljudima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Kji na čelu je mjanmarske vlade od 2016.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.