ISPRAĆAJ 41. AMERIČKOG PREDSEDNIKA: Porodica Buš nerado dočekala Trampa i Melaniju!
Tramp stiže na ceremoniju, Foto: AP

džordž buš stariji

ISPRAĆAJ 41. AMERIČKOG PREDSEDNIKA: Porodica Buš nerado dočekala Trampa i Melaniju!

Današnja verska i državna svečanost u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, centralnom mestu za državne sahrane, završetak je trodnevnih komemoracija

Objavljeno:

Glavni grad Amerike Vašington danas se oprašta od bivšeg predsednika SAD Džordža Buša starijeg na zvaničnoj ceremoniji na kojoj će se okupiti svetski izaslanici i vioski američki zvaničnici.

Današnja verska i državna svečanost u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, centralnom mestu za državne sahrane, završetak je trodnevnih komemoracija za republikanskog predsednika koji je nadgledao tranziciju posle Hladnog rata i vodio uspešan Zalivski rat, a izgubio izbore za drugi mandat od demokrate Bila Klintona 1992. godine.

Ceremoniji će prisustvovati četiri bivša američka predsednika Džimi Karter, Bil Klinton, Barak Obama i njegov sin Džordž Buš mlađji koji će održati govor. Takođe će biti prisutan i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp sa suprugom Melanijom, ali on neće govoriti.

Među prisutnim predstavnicima iz više od deset zemalja biće britanski princ Čarls, nemačka kancelarka Angela Merkel, jordanski kralj Abdulah Drugi i kraljica Ranija, poljski predsednik Andžej Duda, s kim će biti Leh Valesa.

Za danas je Tramp proglasio nacionalni dan žalosti, a savezne ustanove danas će biti zatvorene kao i Vol strit. Zastave na zvaničnim zgradama će ostati podignute na pola koplja 30 dana.

Juče su vojnici, građani u invalidskim kolicima i drugi strpljivo čekali u dugim redovima da odaju počast Bušu čiji kovčeg je izložen ispod Kupole Kongresa.

Pored Bušovog kovčega je dvogodišnji labrador koji je bio dodeljen Bušu. Ovaj specijalno treniran uslužni pas je pomagao 41. američkom predsedniku koji se poslednjih godina kretao pomoću invalidskih kolica.

Posle nacionalne pogrebne službe u katedrali u Vašingtonu posmrtni ostaci Buša biće vraćeni u Hjuston gde će kovčeg biti izložen u crkvi Svetog Martina do sahrane u četvrtak u kompleksu njegove predsedničke biblioteke u mestu Koledž Stejšn gde je i Univerzitet Teksas A&M.

On će počivati pored svoje supruge Barbare Buš, s kojom je proveo 73 godine u braku, a koja je umrla u aprilu ove godine, kao i ćerke Robin Buš, koja je umrla 1953. godine sa tri godine.

Iako će Tramp prisustvovati službi i komemoraciji za Buša u vašingtonskoj katedrali on nije među predvidjenim govornicima. Na ceremoniji će govoriti pored Bušovog najstarijeg sina, Alen Simpson, bivši senator iz Vajominga, Brajan Malroni, bivši kanadski premijer koji je govorio i na sahrani Ronalda Regana i predsednički istoričar Džon Mičam.

Trampovi odnosi s prodicom Buš bili su napeti u prošlosti. Buš stariji je rekao da nije glasao za Donalda Trampa 2016. a Tramp je imao oštre reči za njegove sinove Džordža Buša mlađeg i Džeba Buša, koji mu je bio rival na unutarpartijskim izborima za republikanskog predsedničkog kandidata 2016. godine.

Tramp nije prisustvovao sahrani Barbare Buš, surpuge Džordža Buša u aprilu.

Medjutim od smrti Buša starijeg u petak u Teksasu, američki predsednik je prekinuo sa svojim grubim stilom odlučivši kako izgleda da mu oda svaku počast. On je pozajmio svoj predsednički avion da se preveze kovčeg s Bušovim posmrtnim ostacima iz Teksasa za Vašington i s velikim poštovanjem govori o bivšem predsedniku.

Tramp i Melanija su kratko juče odali počast Bušu čiji kovčeg je izložen u Kongresu, a zatim su se sastali sa porodicom Buš koja je smeštena u Bler hausu, rezidenciji za visoke goste Bele kuće.

Pogledajte galeriju:

1 / 5 Foto: AP

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.