JOŠ UVEK NIJE KASNO ZA ODUSTANAK OD BREGZITA? Evropski sud pravde objasnio Britancima kako mogu da napuste sporazum
Mnogi građani smatraju Bregzit promašajem, Foto: EPA/ANDY RAIN

novi problem za mej

JOŠ UVEK NIJE KASNO ZA ODUSTANAK OD BREGZITA? Evropski sud pravde objasnio Britancima kako mogu da napuste sporazum

To je pitanje u obliku peticije prvo škotskim sudovima postavila grupa poslanika predvođena Endijem Vitmanom

Objavljeno:

Velika Britanija može jednostrano da povuče odluku o izlasku iz Evropske unije, odnosno Bregzitu, objavio je u utorak glavni savetnik najvišeg suda Evropske unije.

Toje objavljeno u nedelji u kojoj britanski parlment treba da raspravi osporavani sporazum koji je je britanska vlada postigla s Briselom o uslovima izlaska iz unije.

- Glavni savetnik Kampos Sančez-Bordon predlaže da Sud pravde utvrdi da članak 50 ... omogućava jednostrano povlačenje obaveštenja o nameri izlaska iz EU-a - objavio je u saopštenju Evropski sud pravde.

- Ta mogućnost ostaje sve do trenutka dok se formalno ne zaključi sporazum o izlasku - navodi se u saopštenju.

- Uslovljavanje odluke o opozivu Bregzita saglasnošću ostalih 27 zemalja članica bilo bi nespojivo s propisima EU-a o razdruživanju - tvrdi glavni savetnik Manuel Kampos Sančez-Bordona.

To je pitanje u obliku peticije prvo škotskim sudovima postavila grupa poslanika predvođena Endijem Vitmanom kojeg je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je prosleđeno početkom oktobra Evropskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi doneo stav pre nego što Britanija napusti EU 29. marta 2019.

Uvodno ročište održano je 27. novembra.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.