POBEDA ŽUTIH PRSLUKA: Francuska vlada će odustati od taksi za gorivo!
Žuti prsluci su obeleželi proteste, Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

nakon žestokih protesta

POBEDA ŽUTIH PRSLUKA: Francuska vlada će odustati od taksi za gorivo!

Rojters prenosi da se vlada predomislila

Objavljeno: 09:53h

Francuska vlada se priprema da suspenduje takse na naftne derivate, javila je agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane vladine izvore.

Taj izvor je dodao da bi kasnije u toku dana francuski premijer Eduar Filip mogao da objavi "moratorijum na povećanje poreza na gorivo" u pokušaju da smiri nezadovoljstvo građana okupljenih u pokretu "žutih prsluka".

Povećanje poreza na gorivo trebalo je da stupi na snagu 1. januara.

Sastanak koji je francuski premijer Eduar Filip danas trebalo da održi s predstavnicima "žutih prsluka" u međuvremenu je odložen je jer su neki od predstavnika demonstranata odbili poziv šefa vlade pošto su, kako navode, dobili pretnje smrću, javljaju francuski mediji.

Prvobitno je planirano da sastanak bude održan danas po podne u palati Matinjon, sedištu premijera, ali je Filipov kabinet potvrdio da je sastanak otkazan.

Iz Matinjona su, istovremeno, najavili da će se premijer kasnije danas obratiti javnosti i saopštiti da će odluka o povećanju poreza na gorivo biti suspendovana u pokušaju da se smiri protestni pokret koji se, u međuvremenu, radikalizovao.

Predstavnica "žutih prsluka" Žaklin Muro izjavila je jutros francuskom radiju RMC da su joj nepoznate osobe pretile telefonom upozorivši je da ne ide na sastanak s premijerom.

- Ako krenem vozom, rizikujem da me prepoznaju - rekla je ona.

Žaklin Muro je juče francuski medijima rekla da su "slobodni žuti prsluci", koji pozivaju na izlazak iz krize nastale iz nezadovoljstva građana povećavanjem cena goriva i poreza, dobile na desetine pretnji smrću od "anarhista kojima se manipuliše".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.