PO TRIJMFALNOJ KAPIJI ISPISALI GRAFITE PROTIV MAKRONA! Nakon protesta ŽUTIH PRSLUKA, pričinjena šteta je MILIONSKA!
"Žuti prsluci će trijmfovati", Foto: AP

razrušili grad

PO TRIJMFALNOJ KAPIJI ISPISALI GRAFITE PROTIV MAKRONA! Nakon protesta ŽUTIH PRSLUKA, pričinjena šteta je MILIONSKA!

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizovale i uzela je uzorke DNK

Objavljeno:

Učesnici protesta "žutih prsluka" u Parizu su Trijumfalnoj kapiji u subotu naneli štetu koja se procenjuje na više stotina hiljada, možda čak i milion evra, rekao je predsednik francuskog Centra za nacionalne spomenike Filip Belaval.

Pored toga što su demonstranti čuveni spomenik i nacionalni simbol Francuske ispisali grafitima, uništili su i njegovu unutrašnjost, gde se nalaze vredni eksponati, rekao je Belaval, koji je u nedelju ujutro predsednika Emanuela Makrona upoznao sa pričinjenom štetom, prenosi "Figaro".

- Čim je to bilo moguće, u subotu uveče već, otišao sam da vidim kako izgleda spomenik. Tada je tamo još bilo nekih demonstranata, među kojima je bilo i alkoholisanih - rekao je Belaval.

Spomenik će, prema njegovim rečima, ostati zatvoren za javnost više dana.

Trijumfalna kapija je vandalizovana u subotu po podne. Spomenik je oštećen, po njemu su ispisani grafiti, pretežno usmereni protiv Makrona, a informatička oprema je onesposobljena.

Policija traga za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizovale i uzela je uzorke DNK.

Tokom protesta u subotu, zabeležene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima, dok je oštećena maketa od gipsa iz tridesetih godina prošlog veka.

Mramornoj Napoleonovoj bisti odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Tviteru objavio fotografije pričinjenih šteta.

Pogledajte galeriju:

1 / 9 Foto: AP

Predsednik Emanuel Makron zatražio je od premijera Eduara Filipa da se sastane s liderima najvećih političkih stranaka i predstavnicima Pokreta "Žuti prsluci" koji su organizovali proteste zbog povećanja cena goriva, kako bi razmotrili mogućnosti za izlazak iz sadašnje krize.

On je istovremeno od ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera zatražio da razmisli o "izmenama" bezbednosnih procedura, u cilju obuzdavanja aktuelnih protesta, prenosi AP.

To je navedeno u saopštenju iz predsedničkog kabineta, objavljenog nakon hitnog sastanka u predsedničkoj palati, na kojem se razgovaralo o protestima u Parizu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.