ZABRANILI FIZIČKO KAŽNJAVANJE DECE! Francuzi usvojili novi zakon, ali većina roditelja ipak tako vaspitava decu
Decu nije dobro vaspitavati batinama, Foto: Thinkstock

protiv batina

ZABRANILI FIZIČKO KAŽNJAVANJE DECE! Francuzi usvojili novi zakon, ali većina roditelja ipak tako vaspitava decu

Tom zabranom se Francuska prilagođava međunarodnom pravu, posebno Međunarodnoj konvenciji o pravima deteta

Objavljeno:

Francuski poslanici usvojili su danas zakon o zabrani roditeljskog kažnjavanja dece putem fizičkog ili psihološkog nasilja, ali je ta zabrana umnogome simbolična jer roditelji koji nastave da primenjuju takve mere neće zaista biti kažnjeni, već je glavna svrha zakona "vaspitne prirode".

Kratki tekst predloga zakona protiv "uobičajenog edukativnog nasilja" - koje podrazumeva udaranje raznim predmetima, ugrize, razna ponižavanja - bio je predmet višesatne rasprave u parlamentu, a usvojen je nešto posle ponoći, skoro jednoglasno, prenosi "Mond".

U tekstu zakona, koji će sada biti prosleđen Senatu na usvajanje, predlaže se da u građanski zakonik Francuske bude uvršćena zabrana "primene fizičkog ili psihološkog nasilja" roditelja nad decom, kao i da se sačini vladin izveštaj o tome kako najbolje edukovati roditelje po tom pitanju.

Tom zabranom se Francuska prilagođava međunarodnom pravu, posebno Međunarodnoj konvenciji o pravima deteta.

Godine 2015, Savet Evrope je izdvojio Francusku kao zemlju koja, za razliku od drugih evropskih zemalja, nije zabranila fizičko nasilje nad decom, navodi "Politiko".

U izveštaju francuske nevladine organizacija Fondacija za detinjstvo navodi se da je 85 odsto anketiranih francuskih roditelja reklo da koriste telesno kažnjavanje kao vaspitnu meru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.