CENTRALNA BANKA UPOZORAVA NA MRAČNI SCENARIO: Kamate će da rastu, a vrednost novca opada! Ovo je ekonomski HOROR!
Umereno turbulentan Bregzit, koji bi podrazumevao kretanje robe preko granica, ali i suočavanje sa tarifama i drugim barijerama bi, prema procenama, prouzrokovao pad britanske privrede od 3,0 odsto, prenosi Rojters, Foto: Reuters

kamatne stope će zabeležiti rast

CENTRALNA BANKA UPOZORAVA NA MRAČNI SCENARIO: Kamate će da rastu, a vrednost novca opada! Ovo je ekonomski HOROR!

Bruto domaći proizvod Britanije će, prema projekcijama centralne banke, pasti za čak osam procenata kroz godinu dana

Objavljeno:

Britanska ekonomija će pretrpeti još veću štetu nego tokom globalne finansijske krize pre deset godina, u slučaju izlaska iz Evropske unije po najgorem scenariju za četiri meseca, upozorila je Centralna banka Engleske (BoE)

Bruto domaći proizvod Britanije će, prema projekcijama centralne banke, pasti za čak osam procenata kroz godinu dana, ako najgori scenario obeležen kašnjenjima na britanskim granicama i gubitkom poverenja finansijskih tržišta u britanske institucije - postane realnost.

Ukoliko bi se to dogodilo, britanska funta bi pala za čak 25 odsto, dok bi cene stambenih jedinica pale za 30 odsto.x

Istovremeno, umereno turbulentan Bregzit, koji bi podrazumevao kretanje robe preko granica, ali i suočavanje sa tarifama i drugim barijerama bi, prema procenama, prouzrokovao pad britanske privrede od 3,0 odsto, prenosi Rojters.

Naš posao nije da se nadamo najboljem, već da se spremimo za najgore, izjavio je guverner BoE Mark Karni, dodajući da su britanske banke u stanju da se suoče sa najgorim posledicama Bregzita.

Dogovor koji bi očuvao bliske buduće odnose Britanije i EU bi, kako je ocenjeno, mogao dovesti do većeg privrednog rasta od projekcije BoE sa početka ovog meseca, saopštila je centralna banka.

Međutim, prema svim scenarijima banke, kamatne stope će zabeležiti rast.

Prema najgorem scenariju, kamate bi mogle sa aktuelnog nivoa od 0,75 odsto da porastu na 5,5 odsto, što je poslednji put zabeleženo 2007. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.