PRETI LI TOTALNI RAT? Putin se konačno oglasio, optužio Porošenka da je sve uradio ZBOG IZBORA! (UŽIVO)
Situacija je napeta, Foto: Reuter / AP

PRATITE TOK DOGAĐAJA

PRETI LI TOTALNI RAT? Putin se konačno oglasio, optužio Porošenka da je sve uradio ZBOG IZBORA! (UŽIVO)

Odnosi dve zemlje su nikad gori

Objavljeno: 14:47h

Nakon što je Rusija zarobila tri ukrajinska broda u Kerčkom prolazu, došlo je do velike krize i dve zemlje su u najgorim odnosima do sada.

Tri broda ukrajinske ratne mornarice pokušala su da upadnu u ruske vode, zbog čega su, ruski brodovi otvorili vatru na njih i zarobili ih.

Ukrajinski parlament je usvojio zatim ratno stanje u pograničkim regionima zemlje, na predlog predsednika Petra Porošenka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin se o krizi još uvek nije direktno oglašavao, ali je Rusija postupak ukrajinske mornarice nazvala "provokacijom". Na ukrajinskom brodu bio je i jedan pripadnik njihove obaveštajne službe.

Ovako je sve počelo:

PRATITE TOK DEŠAVANJA:

14:25 Evropska unija insistira na tome da Rusija omogući slobodu prolaza u spornom Kerčkom moreuzu izmedju Rusije i pripojenog Krimskog poluostrva da bi se istočnoj Ukrajini omogućio morski prolaz do Crnog mora i dalje.

Potpredsednik Evropske unije Valdis Dombrovskis rekao je danas da medjunarodno pravo "obavezuje Rusiju da osigura nesmetan i slobodan prolaz svih plovila kroz Kerčki moreuz", i da prema tome EU očekuje od Rusije da tu povrati slobodu plovidbe

13:32 Vladimir Putin optužio je danas ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da je "orkestrirao pomorskim provokacijama" u Crnom moru tokom vikenda, kako bi povećao svoju popularnost uoči predsedničkih izbora koji treba da se održe u martu sledeće godine.

On je na ekonomskom forumu u Moskvi rekao da je Zapad spreman da oprosti mane ukrajinskih političara zbog toga što "propagiraju antiruske narative", prenosi Rojters.

Kako se navodi, to je prvi put da se Putin oglasio nakon izbijanja incidenta pre tri dana.

Putin je rekao da su incident u protpunosti isprovocirali ukrajinski brodovi, koji su odbili da komuniciraju sa ruskom graničnom stražom, prenosi AP.

12:10 Estonija je danas pozvala na razgovor ruskog ambasadora u Talinu zbog incidenta izmedju ruske i ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu.

Estonsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je ambasadoru Aleksandru Petrovu rečeno da Rusija mora smesta da vrati Ukrajini tri broda i oslobodi njihove posade.

12:03 Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa liderom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o bezbednosti u Crnomorskom regionu u kontekstu incidenta u Kerčkom moreuzu, saopštila je pres-služba Kremlja.

- U pozadini opasnog incidenta, koji su izazvale kijevske vlasti u području Kerčkog moreuza, razmenjena su mišljenja o bezbednosti u Crnomorskom regionu - navodi se u saopštenju na sajtu Kremlja.

Putin razgovarao sa Erdoganom
Putin razgovarao sa Erdoganom foto: AP

11:52 Petro Porošenko potpisao je danas zakon o uvođenju ratnog stanja nakon što je prethodno, pre dva dana, potpisao ukaz, objavio je portparol predsednika Ukrajine Svjatoslav Cegolko.

Zakon o ratnom stanju stupa na snagu odmah po objavljivanju u službenom glasniku.

Porošenko je potpisao ukaz o ratnom stanju
Porošenko je potpisao ukaz o ratnom stanju foto: Reuters

11:37 Nemačka i Francuska su protiv pooštravanja sankcija Rusiji nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, prenosi nemački list „Velt“, pozivajući se na saopštenja diplomata u Evropskoj uniji.

11:20 Ukrajina je danas objavila mesto za koje tvrdi da je tačna lokacija na kojoj je pucano na njene brodove i da se radi o međunarodnim vodama, piše AP.

Kako se navodi, to saopštenje ukrajinskih zvaničnika je u suprotnosti sa tvrdnjama Rusije da su ukrajinski brodovi ušli u njene teritorijalne vode.

U saopštenju se navodi, da su se brodovi nalazili 12 milja izvan ruskih teritorijalnih voda.

10:49 Kremlj je danas saopštio da Vašington nije obavestio Moskvu da je sastanak predsednika Rusije i SAD otkazan i da su pripreme za taj susret na predstojećem samitu G-20 i dalje u toku.

- Sastanak je dogovoren. Nismo dobili neke druge informacije od naših američkih kolega - kazao je Dimitrij Peskov.

10.34 Ruski vojni brod minolovac "Viceadmiral Zaharin" kreće se od Crnog ka Azovskom moru, piše Rojters.

10.11 Dvanaestorici ukrajinskih mornara uručene su optužnice za nezakonito presecanje granice, saopštila je pres-služba aparata opunomoćenog za ljudska prava na Krimu Ljudmile Lubine. U aparatu su naglasili da se Lubina sastala sa jednim brojem uhapšenih koji se nalaze u Simferopolju.

Zarobljeni mornari
Zarobljeni mornari foto: Facebook printscreen

09:58 Kijev pokušava da ubedi SAD da treba da otvore vojnu bazu na teritoriji Ukrajine, saopštila su dva izvora iz vladajućih krugova zemlje.

- Vidimo da Poljska vodi aktivne pregovore o raspoređivanju američke baze zbog pretnje od Moskve. Dužina naše granice sa Rusijom je mnogo veća i zato mi smatramo da i mi treba da imamo američku vojnu bazu - izjavio je izvor lista „Izvestija“ u diplomatskim krugovima Ukrajine.

08:55 Rusija će pojačati odbranu na Krimu raspoređivanjem više protiv avionskih raketnih sistema, izjavio je danas viši zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane pukovnik Vadim Astafjev.

On je rekao da će Rusija na Krimu, na već postojeća tri, dodati još jedan S-400 sistem, prenosi AP.

08:40 Evropske države bi trebalo da sankcije Rusiji učine efikasnijim zbog situacije sa Ukrjinom, izjavila je predstavnica američkog Stejt departmenta Heder Navert.

- Amerika bi htela da njeni evropski saveznici učine još više kako bi pružile pomoć Ukrajini. Američka Vlada zauzima izuzetno snažnu poziciju kada je reč o toj podršci. Ne želim da kažem da Amerika nosi to breme, već da je u tom pogledu uglavnom usamljena - rekla je

08:25 Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da je Rusija drastično povećala vojno prisustvo na granici s Ukrajinom i naveo da njegovoj zemlji preti "totalni rat" s Moskvom.

- Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih jedinica rasporedjenih duž grnaice je drastično povećan - rekao je sinoć Porošenko na televiziji, ne precizirajući pritom u kom periodu je do toga došlo.

On je takođe, pozivajući se na obaveštajne podatke, naveo da je povećan broj ruskih ratnih brodova u Azovskom moru kao i da je ruska vojska pojačala prisustvo na Krimu.

Prema njegovim rečima, od 2014. se na Krimu "utrostručio broj vojnika, upetostručio broj oklopnih vozila i skoro udesetostručila količina artiljerije".

- Ne želim da neko pomisli da su ovo dečje igre. Ukrajina se suočava s pretnjom totalnog rata protiv Rusije - naveo je on.

Porošenko je izjavio i da je u nedelju, posle zaplene tri ukrajinska broda, pokušao da pozove ruskog predsednika Vladimira Putina ali da nije bilo odgovora.

- Iste noći sam zahtevao razgovor s ruskim predsednikom Putinom. Nisam dobio odgovor. Zato sam morao da od (nemačke kancelarke) Angele Merkel zatražim da razgovara s Putinom o incidentu - naveo je ukrajinski predsednik.

08:05 Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi mogao otkazati sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu G20 u Argentini, zbog pomorskog sukoba Rusije i Ukrajine.

Tramp je za "Vašington Post" rekao da očekuje "potpuni izveštaj" od svog tima za nacionalnu bezbednost u vezi ruske zaplene tri broda ukrajinske mornarice i hapšenju njihovih posada.

Američki predsednik je kazao da će ga to opredeliti u odluci.

- Možda neću imati taj sastanak. Ne sviđa mi se ta agresija, uopšte je ne želim - kazao je on, javio je Rojters.

Tramp je trebalo da se sretne sa Putinom na marginama samita G20 u Buenos Ajresu, koji će biti održan u petak i subotu.

Donald Tramp
Donald Tramp foto: AP

08:04 Ruski predsednik Vladimir Putin nije telefonski kontaktirao sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom nakon što su ruske snage zaplenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, saopštio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

- Nije bilo telefonskog kontakta između dva predsednika - rekao je Peskov na pitanje novinara agencije Tass da prokomentariše izveštaje da je Kijev navodno tražio telefonski razgovor sa Moskvom posle incidenta.

Prethodno je Porošenko kazao da je tražio razgovor sa Putinom, ali da nije dobio odgovor.

08:00 Rusija će uraditi sve što može da ne dopusti vojni konflikt sa Ukrajinom ni u kojem vidu, ali EU i NATO ne treba da podstiču Ukrajinu na još jedan rat u Evropi, rekao je za Sputnjik šef Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

- U sadašnjim krajnje zabrinjavajućim uslovima, uzimajući u obzir demonstrativnu lojalnost (predsednika Ukrajine Petra) Porošenka idealu takozvane ’transatlanske ideje‘, upravo EU i NATO treba ili da potvrde sopstvenu privrženost prvobitnim ustavnim ciljevima (sprečavanju konflikta u Evropi), uz objašnjenje ukrajinskom predsedniku da je nedopustivo raspirivati militarističko raspoloženje u svom društvu, ili će svesno ili nevoljno podsticati potencijalnog agresora — Ukrajinu na još jedan rat u Evropi. Rusija će sa svoje strane, samostalno ili kolektivnim naporima, uraditi sve što može da ne dođe do vojnog konflikta - izjavio je Kosačov.

07:31 Protivbrodski avion Boing P-8A Posejdon Ratne mornarice SAD izveo je izviđački let u području Kerčkog moreuza i Krima, navodi portal „PlaneRadar“ na Tviteru.

Avion sa brojem 168848, koji se nalazi u sastavu patrolne avijacije Ratne mornarice SAD, približio se poluostrvu na 31 kilometar.

Istog dana, prema podacima portala „PlaneRadar“, izviđački let u ovom području je izveo i strateški dron RQ-4A Global Hawk koji je takođe preleteo i liniju razdvajanja u Donbasu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.