RATNO STANJE U POGRANIČNIM REGIONIMA UKRAJINE! Na zarobljenom brodu je bio i jedan OBAVEŠTAJAC (UŽIVO)
Porošenko je uveo ratno stanje, Foto: Reuter

PRATITE TOK DOGAĐAJA

RATNO STANJE U POGRANIČNIM REGIONIMA UKRAJINE! Na zarobljenom brodu je bio i jedan OBAVEŠTAJAC (UŽIVO)

Dve zemlje su na ivici ozbiljnog sukoba

Objavljeno: 14:44h

Ukrajina i Rusija su najnapetijim odnosima do sada - a sve je počelo incidentom u Kerčkom prolazu.

Tri broda ukrajinske ratne mornarice pokušala su da upadnu u ruske vode, zbog čega su, ruski brodovi otvorili vatru na njih i zarobili ih.

Ukrajinska mornarica optužila je Rusiju da je otvorila vatru na njene vojne brodove u Crnom moru i da je tom prilikom pogođen jedan ukrajinski brod i ranjen član njegove posade.

Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je potom da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru. U incidentu su povređena tri ukrajinska vojnika i oni su dobili medicinsku pomoć, naveo je FSB.

PRATITE TOK DEŠAVANJA:

14:21 Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je danas Rusiju i Ukrajinu na "maksimalnu uzdržanost" i izbegavanje dalje eskalacije posle incidenta u Crnom moru.

Guteres je, kako je preneo njegov portparol, rekao da je "izuzetno zabrinut" zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

Generalni sekretar UN je pozvao obe strane da pokažu "maksimalnu uzdržanosti i da neodložno preuzmu korake ka smanjenju tenzija", preneo je Rojters.

Antonio Gutereš
Antonio Gutereš foto: AP/Bilal Hussein

13:42 Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas da će se Varšava priključiti bilo kojim međunarodnim potezima za jačanje sankcija Rusiji, nakon što je Moskva otvorila vatru i zaplenila ukrajinske brodove u bilizini Krima tokom vikenda.

- Ukoliko bude međunarodnih incijativa, poput dodatnih snakcija (protiv Rusije), Poljska će učestvovati u tim inicijativama, jer smo spremni na sve što bi doprinelo rešavanju sukoba - izjavio je Duda tokom posete Bugarskoj, preneo je Rojters.

13:29 Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je svom francuskom kolegi Žan-Ivu Le Drijanu objasnio stav Rusije o incidentu na Crnom moru, koji je isprovocirao Kijev.

- Odgovorili smo na pitanja naših francuskih kolega o incidentu koji se dogodio na Crnom moru. Iz nekog razloga, Evropska unija pominje Azovsko more u svojim komentarima… Naglasili smo da je incident bio namerno isprovociran - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa francuskim ministrom.

On je istakao da su dvojica pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), koji su se nalazili na ukrajinskim brodovima, već dali iskaze koji su već dostupni medijima.

- Svima bi trebalo da bude jasno kako i zašto se to desilo - naglasio je Lavrov.

13:23 Od ponedeljka ujutru je više od 40 ruskih državljana vraćeno u Belorusiju letovima iz Kijeva, jer im je ukrajinska granična služba zabranila ulazak u Ukrajinu, potvrdio je za Sputnjik portparol Državnog graničnog odbora Belorusije Anton Bičkovski.

Ranije je list „Izvestija“ saopštio da je 26. novembra odbijen zahtev više od 30 ruskih državljana za ulazak u Ukrajinu, koji su doputovali letom 829 avio-kompanije „Belavija“ iz Minska u Kijev u ponedeljak, 26. novembra. Oni su sledećim letom vraćeni nazad u Minsk.

Bičkovski je saopštio da je reč o četiri leta. On je istakao da je beloruska strana zabeležila povratak Rusa na teritoriju Belorusije, odakle su oni pokušali da otputuju u Ukrajinu. Međutim, nije precizirao su kako tačno Rusi pokušali da dođu u Ukrajinu, ali nije isključio mogućnost da su mogli da slete na aerodrom u Kijevu letovima iz Minska.

12:21 Predsednik Rusije Vladimir Putin oglasiće se povodom Kerčkog incidenta u narednih nekoliko dana, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Predsednik će saopštiti svoj stav u narednih nekoliko dana. Bilo bi pogrešno potceniti opasnost ovakvih provkacija - rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Upitan zašto se Putin još uvek nije oglasio, Peskov je rekao da je ruski predsednik odlučio da će se oglasiti kada bude smatrao da je neophodno.

- Ovo je veoma ozbiljna stvar za predsednika. Znate da je dobijao temeljne informacije od naših graničara i specijalizovanih agencija još od početka provokacije. Međutim, kada dođe trenutak, predsednik će pružiti sva neophodna objašnjenja - rekao je Peskov.

Prema rečima portparola, prilika će se ukazati na Samitu G20 u Argentini, kojem će Putin prisustvovati od 30. novembra do 1. decembra.

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: Reuters

11:10 Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Ukrajina i Rusija trebalo da svoje međusobne probleme reše kroz dijalog.

On je naglasio da zvanična Ankara želi da Crno more bude "more mira", prenosi Rojters.

Erdogan pozvao na mirno rešenje
Erdogan pozvao na mirno rešenje foto: AP

10:50 Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) apelovala je danas na Rusiju i Ukrajinu da se uzdrže od provokacija i da sporove rešavaju mirnim putem.OEBS, čije je sedište u Beču i koji ima posmatračku misiju u Ukrajini, pozvao je obe strane da se uzdrže od upotrebe sile.

Generalni sekretar Organizacije Tomas Greminger apelovao je na Moskvu i Kijev da "se uzdrže od daljih provokacija i odmah započu dijalog kako bi se smanjili rizici od novih tenzija u regionu".

10:35 Kremlj je upozorio da ratno stanje koje sutra treba da stupi na snagu u delovima Ukrajine može da dovede do eskalacije sukoba sa pobunjenicima na istoku te zemlje.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov rekao je danas novinarima da to može da dovede do neprijateljstava na istoku Ukrajine.

Dimitri Peskov
Dimitri Peskov foto: AP

10.19 Stanje trojice ukrajinskih mornara ranjenih u incidentu na Crnom moru je stabilno, saopštila je za Sputnjik Ljudmila Lubina, poverenik za ljudska prava na Krimu.

- Bila sam zabrinuta zbog ranjenika, da li im je potrebna neka pomoć, jer (ukrajinski ombudsman LJudmila) Denisova već širi glasine da će jednom od mornara biti amputirana šaka. Rane nisu ozbiljne, od šrapnela su, stanje je stabilno - rekla je Lubina.

Jedan od pritvorenih ranjen je u rame, drugi u butinu, treći u šaku. Ranjeni nisu komandanti, već obični mornari, 1999, 1998. i 1994. godište. Svi su hospitalizovani u bolnici u Kerču.

09:56 Zahtev Rusije za hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Azovskom moru pod premisom da je Ukrajina navodno narušila rusku granicu je odbijen i to pokazuje da više niko ne veruje Rusiji, rekao je danas predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

- Postoje jasni dokazi o agresiji Rusije na Ukrajinu putem Azovskog mora. Šta je Putin čekao? Čekao je da ponovimo ono što je Gruzija uradila. Čekao je priliku da prolije krv stotine hiljada Ukrajinaca, ali Ukrajina je otišla drugim putem Uradićemo sve što možemo kako bismo sačuvali našu zemlju - poručio je Porošenko na Fejsbuku.

09:44 Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasil Hricak izjavio je danas da je ukrajinski vojni kontraobaveštajac teško ranjen nakon što je ruski avion ispalio rakete na ukrajinska plovila tokom njihovog sučeljavanja u nedelju, prenosi Rojters.

- Prema potvrđenim operativnim informacijama SBU, jedna od ruskih jurišnih letelica koristila je je dve nenavođene borbene rakete na ukrajinske čamce, a kao rezultat toga jedan od oficira SBU teško je ranjen - saopštio je Hricak.

09:28 Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas zatražio je danas od zvanične Moskve da se pridržava međunarodnog prava i poštuje suverenitet susednih zemalja.

- Cilj mora biti da se Rusija pridržava međunarodnih pravila i da ne krši teritorijalni suverenitet susednih zemalja - rekao je Mas, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Nemačka i njene evropske saveznice će morati da uspostave jasne principe i "istinski dijalog" o zajedničkoj bezbednosti u Evropi.

08:56 Evropa će, nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, možda morati da uvede jače sankcije Rusiji, izjavio je danas član Hrišćansko-demokratske unije Nemačke i član nemačkog parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Norbert Retgen.

- Sa moje tačke gledišta, takvo ponašanje ne može da prođe bez posledica i ne mislim da bi neko trebao da kaže da neće biti daljih sankcija - rekao je Retgen, prenosi Rojters.

On je istakao da za sada nema razgovora o jačim sankcijama, ali da ih on "ne bi potpuno odbacio".

08:48 Ambasada Rusije u Vašingtonu zatražila je od američkih vlasti da "konačno obuzdaju svoje štićenike" u Ukrajini.

- Solidarišemo se sa svojim kolegama u Kijevu i generalnim konzulatima u Ukrajini koji se redovno suočavaju sa agresijom. Tražimo od SAD da konačno obuzda svoje štićenike - navodi se u saopštenju ambasade, prenosi TAS S.

Ambasada ističe da je "vreme da se stane na kraj razuzdanom radikalnom nacionalizmu i neonacizmu u Ukrajini".

07:45 Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je poslanicima da će ratno stanje u toj zemlji biti uvedeno samo u regionima koji se graniče sa Rusijom, Belorusijom i Pridnjestrovljem.

Porošenko je precizirao da će ratno stanje biti primenjeno na samo 10 od ukupno 27 regiona Ukrajine, prenosi AP.

To je rekao uoči glasanja u parlamentu, gde su poslanici velikom većinom, posle petočasovne debate, podržali njegov predlog o uvođenju 30-dnevnog ratnog stanja.

Ratno stanje važi za 10 regiona koje je Porošenko identifikovao kao potencijalno najizloženije eventualnom ruskom napadu.

Ukrinform prenosi da će ratno stanje stupiti na snagu 28. novembra u 09:00 sati po lokalnom vremenu.

Ratno stanje će obuhvatiti delimičnu mobilizaciju i jačanje vazdušne odbrane zemlje, navodi AP.

Mere o kojima je glasao parlament uključuju i nejasno formulisane korake kao što su "jačanje" antiterorističkih mera i "informaciona bezbednosti", zaključuje američka agencija.

07:28 Ukrajinski poslanici podržali su predlog predsednika te zemlje Petra Porošenka o uvođenju ratnog stanja na period od 30 dana u oblastima koje su najizloženije eventualnom napadu iz Rusije.

Poslanici su, takođe, potvrdili da će Ukrajina održati predsedničke izbore 31. marta, prenosi Rojters.

Agencija Ukrinform navodi da je ratno stanje uvedeno u 10 regiona Ukrajine.

07:13 Ruska Federalna bezbednosna služba saopštila je da je jedan od pritvorenih ukrajinskih mornara priznao da je prolazak ukrajinskih brodova kroz Kečki moreuz bila provokacija.

- Radio zahtev (ruske obalske straže) bio je namerno ignorisan. Na brodu je bilo oružje i municija. Bio sam svestan da je reč o provokativnoj akciji - rekao je ukrajinski kapetan treće klase Vladimir Lesovoj, prenela je agencija Tas s.

On je rekao da mu je bilo naređeno da iz Odese doplove do Mariupolja.

FSB je saopštio da su provokacijom u Kerčkom moreuzu koordinisala dvojica pripadnika ukrajinske službe bezbednosti, te da su ulazak ukrajinskih brodova u "ruske teritorijalne vode direktno naredile kijevske vlasti".

Ukrajinski brodovi su najpre obavestili rusku stranu da ne planiraju da prođu kroz Kerčki moreuz, naveo je u saopštenju FSB.

Zarobljeni mornari
Zarobljeni mornari foto: Facebook printscreen

Ruska strana ih je obavestila o pravilima graničnog prelaza i pravila prolaska kriz Kerčki moreuz, a prema kojima je predviđeno da se podnese zahtev pomorskoj luci Kerč 48 odnosno najamnje 24 sata ranije, naveo je FSB, koji je dodao da se potvrda izdaje četiri sata pre prolaska.

Međutim, ukrajinski brodovi nisu podneli zahtev već su saopštili da ne nameravaju da "pređu rusku granicu i prođu kroz Kerčki moreuz", naveo je FSB, prenela je ruska agencija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.