DA LI ĆE ŽUTI PRSLUCI SRUŠITI MAKRONA? Narod besni zbog veće CENE GORIVA, a predsednik je OVAKO PRAVDA
Prizori sa protesta, Foto: Reuter

nemiri u francuskoj

DA LI ĆE ŽUTI PRSLUCI SRUŠITI MAKRONA? Narod besni zbog veće CENE GORIVA, a predsednik je OVAKO PRAVDA

Ovaj vikend je zapravo bio drugi vikend protesta "žutih prsluka"

Objavljeno:

Na ulicama Francuske su nemiri - policija je koristila suzavac protiv protestanata u florestcentnim prslucima, koji su izašli da protestvuju protiv uvećanih cena goriva.

Ovaj vikend je zapravo bio drugi vikend protesta "žutih prsluka" kako se pokret nazvao, zbog ekonomskih mera koje je uveo Emanuel Makron.

Nekoliko stotina građana izašlo je na proteste na Jelisejskim poljima. Uzvikivali su "Makrone, daj ostavku" i "Makrone, lopove".

Protestanti već drugu nedelju u florescentnim prslucima, koje po zakonu treba da ima svaki vozač u zemlji, blokiraju puteve i velike šoping centre, a sve zbog poreza na gorivo koje je Makron uveo sa namerom da ljude motiviše da koriste "čistije" i ekološki pogodnije vidove prevoza.

Vlada je takođe ponudila olakšice za kupovinu električnih vozila.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner optužio je Marin Le Pen, liderku ultradesničarske stranke, za huškanje protestanata, ali ona je to demantovala i takve optužbe nazvala "nečasnim".

Protesti su veliki udar na Makrona koji se žestoko zalaže za borbu protiv posledica klimatskih promena, ali ga mnogi kritikuju i da "nema osećaja za običan narod i njegove potrebe". Mnogi ga nazivaju i "predsednikom bogatih".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ABC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.