ZA OVAJ GNUSAN AMERIČKI ZLOČIN NIKAD NIKO NIJE ODGOVARAO: Po njemu su mesto nazvali AUTO-PUT SMRTI! (VIDEO)
Autoput smrti, Foto: Printscreen/youtube

zgroziće vas!

ZA OVAJ GNUSAN AMERIČKI ZLOČIN NIKAD NIKO NIJE ODGOVARAO: Po njemu su mesto nazvali AUTO-PUT SMRTI! (VIDEO)

Kada se priča o ratnim zločinima, često se ne može čuti mnogo o onome što se desilo tokom Zalivskog rata početkom devedesetih

Objavljeno:

Možda bi vas iznenadilo da čujete da su najveći zločin u toj borbi zapravo počinile američke snage tokom povlačenja iračkih vojnika. To je danas poznato kao incident nazvan „Autoput smrti“, a desio se u februaru 1991. godine.

Irak je 22. februara 1991. godine pristao na sovjetski predlog o prekidu vatre koji bi omogućio da povuče svoje trupe iz Kuvajta. Međutim, administracija Džordža Buša nije poverovala da je iračka vlada zaista pristala na te uslove.

Tokom noći 26. februara 1991. godine, iračka vojska formirala je ogromnu kolonu i krenula u povlačenje koristeći autoput 80, koji je povezivao Irak i Kuvajt. I onda su ih koalicione snage napale.

Američka i kanadska avijacija bombardovala je prednji i zadnji deo kolone kako bi sprečili povlačenje.

U narednih nekoliko sati, koalicione snage bacile su stotine bombi na zarobljene vojnike, ubijajući sve i uništavajući svako vozilo na vidiku.

Američka vlada je odbila da prizna svoju brutalnost i čak je pokušala da prikrije ovaj veoma očigledan ratni zločin.

Uprkos pokušajima SAD administracije da pričaju drugu priču u medijima, istina je na kraju izašla na videlo. Američki komandanti nisu nikada formalno optuženi ili kažnjen za svoje postupke.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs / Beograd.in)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.