SOROŠ REŠIO DA UNIŠTI FEJSBUK: Mnogo su ga iznervirali ZBOG ONOGA ŠTO SU URADILI!
Soroš odlučio da se obračuna s Fejsbukom, Foto: AP/Oliver Hoslet

odlučio da se obračuna sa njima

SOROŠ REŠIO DA UNIŠTI FEJSBUK: Mnogo su ga iznervirali ZBOG ONOGA ŠTO SU URADILI!

Šrageovo priznanje vlastite uloge moglo bi da oduzme na odgovornosti i da smanji kritike uperene prema Marku Zakerbergu i šefici operative Šeril Sandberg

Objavljeno:

Liberalni filantrop Džordž Soroš i čelni ljudi njegove organizacije traže istragu Fejsbuka nakon što je u javnost izašla informacija da je društvena mreža unajmila kontroverznu kompaniju za javne odnose kako bi istražili milijardera (Fejsbuk je to i potvrdio). Soroš je toliko besan da je odlučio da neće stati dok Fejbuk ne plati kaznu, pa makar ga to uništilo.

Eliot Šrage, Fejsbukov šef za komunikacije koji je inače na odlasku, preuzeo je odgovornost za to što je Fejsbuk angažovao Definers Public Affairs, konsultantsku kompaniju koja se bavi "istraživanjem opozicije" pod povećalom, a ne treba zaboraviti da je Soroš u Davosu rekao kako su "Gugl i Fejsbuk pretnja", piše The Wall Street Journal.

- Znao sam i odobrio odluku da se unajmi upravo ta kompanija i njome slične - kaže Šrage u odgovoru na članak Njujork Tajms. Šrage kaže kako je Fejsbuk tražio Defajners da "pogledaju" Soroša nakon njegovih kritika o "monopolizmu i pretnji".

Zanimalo ih je stoji li iza tih tvrdnji neka ekonomska motivacija. Memorandum koji to sve otkriva nedavno je postao javan, a objavio ga je i Fejsbuk.

Kao odgovor na Fejsbukov memorandum, Patrik Gaspard, predsednik Soroševog Open Society Foundation u tvitu je rekao: "Dakle @Facebook je odlučio da ubaci ćurku na sam Thanksgiving blagdan, s priznanjem da su inajmili Definerse da istražuju i bacaju ljagu na Džordža Soroša samo zato što je javno iskritikovao njihov biznis model koji nije pod kontrolom. Oprostite, ali ovo traži nezavisnu istragu kongresa". U memorandumu, kaže Šrage, Fejsbuk je hteo da sazna ima li Soroš veze s anti-Fesjbuk grupom imena "Freedom from Facebook".

- Bilo bi neprofesionalno i neodgovorno da nismo barem pokušali da shvatimo pozadinu i potencijalne konflikte interesa naših kritičara - kaže Šrage.

"Freedom from Facebook", piše The Wall Street Journal, kaže kako ne dobija nikakvo finansiranje ili podršku Džordža Soroša, koji je s duge strane sam Fejsbukove taktike nazvao "neukusnim".

Gaspard je pak u izjavi napomenuo kako Open Society Foundations "ponosno finansira čitav rang organizacija koje su zabrinute radi sve veće moći platformi, dezinformacija i širenja lažnih vesti. Neke od tih organizacija su se pridružile "Freedom from Facebook" kampanji iako ih Open Society Foundation nije finansirao".

Šrageovo priznanje vlastite uloge moglo bi da oduzme na odgovornosti i da smanji kritike uperene prema Marku Cukerberku i šefici operative Šeril Sandberg, koja kaže da je za ulogu kompanije Definers, saznala kroz članak u magazinu Times.

Rekla je kako se "to ime vrlo retko provlačilo kroz maleni broj mejlova koje sam videla".

Definers su na svom vebsajtu rekli kako su "ponosni na svoj rad s Fejsbukom". Kaže kako je karakterizacija njihovog rada kao kampanja blaćenja Soroša ili anti-Fejsbuk grupa "potpuno pogrešna". Cukerberg i Sandberg su pod paljbom investitora, zakonodavaca i zaposlenika radi serije gafova koje su im se zaredale protekle dve godine.

- Svu odgovornost treba da preuzme tim za komunikacije, a to sam ja. Mark i Šeril su se oslonili na mene da se ovo odradi bez kontroverze - rekao je Šrage, koji se čini kao idealno "žrtveno janje".

U TV intervjuu za CNN Cuckerberg je rekao da "pregleda šta je Definers radio i gde leži istina".

Jedno je sigurno, Soroš želi istragu.

Bonus video:

Espreso intervju - Milovan Drecun

(Espreso.co.rs/Expres.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.