ZAPADNE SILE SPREČILE RUSA DA DOĐE NA ČELO INTERPOLA! Prokopčak je nekada radio za KGB
Aleksandar Prokopčak, Foto: Reuter

haos na generalnoj skupštini

ZAPADNE SILE SPREČILE RUSA DA DOĐE NA ČELO INTERPOLA! Prokopčak je nekada radio za KGB

Zbog toga su mnogi upozoravali da će Interpola postati "ogranak ruske mafije" ako Prokopčak dođe na vlast

Objavljeno:

Kim Jong Jang iz Južne Koreje je izabran za novog šefa Interpola, tako pobedivši veterana ruskih tajnih službi Aleksandra Prokopčaka, jer su se SAD, Velika Britanija i mnoge evropske zemlje protivile da on dođe na čelo ove međunarodne organizacije.

Bela kuća i evropski saveznici lobirali su protiv postavljenja Prokopčaka na mesto šefa Interpola. Oni smatraju da bi to dovelo do toga da Rusija počne da zloupotrebljava crvene poternice kako bi proganjala svoje političke neprijatelje.

Prokopčak je general u Ministarstvu unutrašnjih poslova i potpredsednik Interpola.

Njegov rival Kim, koji je pobedio, osvojio je dve trećine glasova. Njegov mandat će trajati do 2020. godine, a zamenio je Menga Hongveija, koji je uhapšen u Kini.

Kim Jong Jang
Kim Jong Jang foto: AP

Ukrajinci su optužili Prokopčaka da je nekadašnji agent tajnih službi, koji je bio i u KGB-u. Zbog toga su mnogi upozoravali da će Interpola postati "ogranak ruske mafije" ako Prokopčak dođe na vlast. Litvanija i Ukrajina su čak pretile da će se povući iz Interpola ako on bude izabran.

Smatralo se da bi to bila uvreda prema žrtvama napada iz Salzburija, a Interpol je već izdao potrenicu za dva ruska agenta koja su navodno izvršila napad - Aleksandrom Miškinom i Anatolijem Čepigom.

Kremlj je odbacio sve te kritike, nazvavši ih "mešanjem u izbore međunarodne organizacije", i osudili su "kampanju stranih medija sa ciljem da se diskredituje ruski kandidat".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.