SKANDAL NA FEJSBUKU! Nastavnica iz Ekonomske škole prijavljena zbog poruke koju je poslala DECI VUKOVARA
Nastavnica iz Ekonomske škole, Foto: Shutterstock

AUUU!

SKANDAL NA FEJSBUKU! Nastavnica iz Ekonomske škole prijavljena zbog poruke koju je poslala DECI VUKOVARA

Kolegica iz splitske škole na to je pismo reagovala porukom na Fejsbuku

Objavljeno:

Nastavnica Ekonomsko-birotehničke škole u Splitu, Suzana Kačić Bartulović, prijavljena je školskom etičkom savetu zato što je kratkom rečenicom: “Split vas čeka” pozitivno reagovala na inicijativu za pomoć vukovarskim učenicima, a koju je pokrenula nastavnica iz Vukovara.

Naime, vukovarska nastavnica Tehničke škole “Nikola Tesla”, Lilijana Radobuljac, nedavno je pismom upozorila na nepravdu prema vukovarskim učenicima, s obzirom na to da država snosi troškove putovanja učenicima svih osnovnih škola u Vukovar, a školarci iz Vukovara nigde ne putuju.

Izjava Slobodnoj

Kolegica iz splitske škole na to je pismo reagovala porukom na Facebooku:

“Split vas čeka” te dodatnim obrazloženjem Slobodnoj Dalmaciji, nakon čega je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban odlučio da će njihova opština snositi troškove dolaska vukovarskih đaka u Split. Nedelju dana posle, svedočila je juče Suzana Kačić Bartulović, direktorka škole prijavila ju je odboru, smatrajući da je istupila u javnost bez njene saglasnosti.

“Moj slučaj očigledni je primer zloupotrebe etičkoga kodeksa od strane direktora koji ne razume da su oni prvi među jednakima i kao takvi najodgovorniji za radnu i optimističnu atmosferu u školama. Po meni, prioritet obrazovanja jeste stvaranje kritičkog mišljenja i obrana sopstvenog stava, a to ne bi trebalo biti nešto što je kažnjivo ni po kojem kriterijumu. Pogotovo ne po etičkom kodeksu, koji je zloupotrebljen u slučaju inicijative koju sam rekla kao potporu kolegici iz Vukovara”, tvrdi Kačić Bartulović. Ne može se, dodaje, pomiriti s činjenicom da su vukovarska deca diskriminirana, odnosno da ne mogu dobiti ni autobus kad negde trebaju otići.

Izmena kodeksa

“Sve što sam napisala jeste: ‘Split vas čeka’, i to na Facebook stranici koleginice. Ne vidim tu ništa sporno”, govori nastavnica. U međuvremenu se etički sabor škole oglasio o njenom slučaju, ali nastavnica o tome nema potrebu da govori. Rekla je samo da je zatražila dodatnu analizu.

Predsednik sindikata Preporod Željko Stipić pozvao je ministarku obrazovanja Blaženku Divjak da potakne povlačenje prijave, te se iz etičkih kodeksa škola izbaci odredba o javnom istupanju.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.