KRVOPROLIĆE I KORUPCIJA NEVIĐENIH RAZMERA: Na suđenju EL ČAPU otkrivene sve tajne nekada moćnog kartela
Ilustracija sa suđenja, Foto: AP

narko bos pred pravom

KRVOPROLIĆE I KORUPCIJA NEVIĐENIH RAZMERA: Na suđenju EL ČAPU otkrivene sve tajne nekada moćnog kartela

Na sudu u Bruklinu mogle su se čuti užasne priče o krijumčarenju droge, zaverama za ubistva rivala, kao i o pranju novca

Objavljeno:

U prvoj nedelji suđenja narko-bosu Hoakinu Guzmanu, koji je poznatiji kao El Čapo, porota je imala priliku da čuje svedočenja o jezivim krvoprolićima i korupciji neviđenih razmera.

Na sudu u Bruklinu mogle su se čuti užasne priče o krijumčarenju droge, zaverama za ubistva rivala, kao i o pranju novca. Sve je to otkrio jedan od glavnih svedoka tužilaštva: Hesus Gambada Garsija, poznat pod nadimkom "kralj".

Nekadašnji šef kartela, koji je sada u zatvoru, otkrio je kako je Sinaloa kartel funkcionisao, kao i ko su bili njihovi glavni ljudi - uključujući i njegovog brata blizanca, Ismaela "El Maja" Zambadu.

- Moj brati Čapo su se dogovorili na sve dele 50-50. - rekao je.

Otkrio je i kako je meksičkog vojnog generala podmitio sa 100.000 dolara kako bi pošiljke nesmetano stigle gde treba. Priznao je i da je pomogao El Čapu da pobegne iz zatvora 2001, tako što mu je organizovao helikopter.

Ali najstrašnije je bilo svedočanstvo o ratu između kartela. Zambada je priznao da je znao da El Čapo planira da ubije rivala Ramona Areljana Feliksa, sa kojim jedošao u sukob oko ruta krijumčarenja droge.

Feliks je ubijen 2002. godine, deceniju nakon što je preživeo atentat u jednom noćnom klubu u Meksiku. Zambada je od brata saznao da je Feliksa u okrugu Sinaloa u Meksiku zaustavila policija, i da su ga upucali kada je pokušao da pobegne.

- Ako je El Čapu nešto donelo zadovoljstvo, to je ubistvo Feliksa - rekao je Zambada.

U prvoj nedelji suđenja svedočila su i dva američka agenta koja su 1990.otkrili tunel od Meksika do Arizone koji je služio za švercovanje kokaina, i u kojem je pronađeno 1000 kilograma te droge.

Očekuje se da će suđenje trajati bar četiri meseca, a El Čapu preti doživotna kazna.

El Čapo je godišnje od droge zarađivao i 10 miliona dolara, a imao je pravu malu vojsku uz sebe, kojom je vladao sa pištoljem optočenim dijamantima i puškom od zlata.

Njegov advokat tvrdi da El Čapo nije jedini odgovoran za krijumčarenje droge na tržište SAD-a.

- Guzman je od 1993. do 2012. godine bio u zatvoru ili se skrivao, a trgovina drogom nije tada bila smanjena. Da, on je okrivljen da je bio lider. Ali zapravo, on nije vodio ništa - rekao je njegov branitelj.

Porota za ovo suđenje je pažljivo birana, a pojavljavali su se i kandidati koji su planirali da traže autogram El Čapa, jer ga veoma poštuju.

El Čapova odbrana je pre suđenja zatražila dozvolu da narko-bos dobije bar zagrljaj od svoje žene,koja je bivša misica. Ali, zathev je odbijen.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.