RATNI VETERANI RUSIJE TUŽILI PUTINA U HAGU! Zahtevaju da predsednik konačno razotkrije PRLJAVU TAJNU Kremlja!
Putin u Siriji nakon pogibije plaćenika u vazdušnim udarima SAD, Foto: AP

privatne vojne kompanije

RATNI VETERANI RUSIJE TUŽILI PUTINA U HAGU! Zahtevaju da predsednik konačno razotkrije PRLJAVU TAJNU Kremlja!

"Imamo porodice koje su izgubile voljene, i nisu dobili nikakvu kompenzaciju ili socijalno osiguranje koje je država trebalo da im obezbedi. Imamo ranjenike koji ne mogu da dobiju lečenje, i ima ih dosta. To je razlog zbog čega sada dižemo glas"

Objavljeno:

Forum ruskih ratnih veterana je doneo iznenađujuću odluku da od Međunarodnog kriminalnog suda zatraže da istraži korišćenje privatnih vojski od strane Rusije.

Veterani su podneli zahtev haškom tužiocu Fatou Bensudi u vezi sa ruskim civilima koji postaju plaćenici privatnih vojski na ratištima širom sveta. Konfliktne zone uključuju Siriju, Libiju, subsaharsku Afriku i istočnu Ukrajinu.

Ruska vlada zvanično ne priznaje korišćenje privatnih vojski, i to je zabranjeno i zakonom. Ali, kada su ranije ove godine vazdušni napadi SAD-a ubili dosta ruskih plaćenika u Sirji,njihove porodice su počele da vrše pritisak na Kremlj.

Dimitrij Potapenko, učesnik foruma veterana, naglasio je da u Rusiji postoji veliko tržište za plaćenike, ali vlada to ne priznaje.

- Postoji više privatnih vojnih komapanija u Rusiji. Ukoliko ne definišemo njihov zakonski status i ne otarasimo se licemerstva vlade, njihov broj će ponovo da raste. - rekao je on.

Nije poznato da li će haški sud istraživati ovu temu.

Evgenij Šabajev, koji je na čelu paravojne organizacije "Kovrino Kosak društvo" jedan je od glavnih aktivista koji se zalaže za bolje beneficije i zakonsku zaštitu ruskih privatnih vojski. Njegovi vojnici su uglavnom u istočnoj Ukrajini. I on naglašava da se ruska vlada pretvara kao da ove kompanije ne postoje.

- Započeli smo raspravu sa vladom. Poslali smo zahteve svim zvaničnicima. Svi su nam odgovorili isto: "Privatne vojne kompanije ne postoje u Ruskoj Federaciji, nisu uključene u nikakve aktivnosti, a oni koji im služe su državni kriminalci - kaže Šabajev.

Mnogi plaćenici su pretrpeli ozbiljne povrede u ratu, ali se plaše da govore za medije, jer je to što rade ilegalno.

Rusko angažovanje privatnih vojnika je javna tajna. Poznato je da kompanija "Vagner" ima na stotine vojnika u Siriji koji pomažu ruskoj i Asadovoj vojsci. Ista kompanija povezala je sa slanjem vojnika u Ukrajinu, ali i ubistvo troje ruskih novinara u Centralnoj Afričkoj republici.

Ruska vlada ne priznaje da "Vagner" operiše u Siriji, a veterani sada zahtevaju da se njihove aktivnosti osvetle.

- Imamo porodice koje su izgubile voljene, i nisu dobili nikakvu kompenzaciju ili socijalno osiguranje koje je država trebalo da im obezbedi. Imamo ranjenike koji ne mogu da dobiju lečenje, i ima ih dosta. To je razlog zbog čega sada dižemo glas - zaključuje Šabajev.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.