Papa Jovan Pavle II bio u bliskoj vezi s udatom ženom! (FOTO)

zavet celibata

Papa Jovan Pavle II bio u bliskoj vezi s udatom ženom! (FOTO)

Prijateljstvo je počelo 1973. godine kada je Timjenjecka kontaktirala tada nadbiskupa u Krakovu, kardinala Karola Vojtilu u vezi knjige koju je napisao
Objavljeno: 15.02.2016. 13:47h
Objavljene su stotine pisama pape Jovana Pavla II, a neka od njih pokazuju njegovu bliskost sa udatom ženom koja je trajala više od 30 godina, piše BBC. Pisma su bila sklonjena od očiju javnosti u Nacionalnoj biblioteci u Poljskoj, a adresirana su na američkog filozofa Anu-Terezu Timjenjecku.

Dron na nebu iznad Aušvica snimio jezive prizore koncentracionih logora! (VIDEO)

Dokumenti otkrivaju retko viđenu stranu Pape koji je bio cenjen širom sveta, a preminuo je 2005. godine. Naravno, nema nikavih naznaka da je Papa prekršio zavet celibata. 

Prijateljstvo je počelo 1973. godine kada je Timjenjecka kontaktirala tada nadbiskupa u Krakovu kardinala Karola Vojtilu, u vezi knjige koju je napisao. Tada pedesetogodišnjak je otputovao u SAD kako bi diskutovao o filozofiji.

Uskoro je par počeo da se dopisuje, a prva pisma bila su „normalna“, dok je u kasnijim primetno da su postali jako bliski.
 

Radili su na proširenju kardinalove knjige „Osoba koja deluje“, pa su se sreli mnogo puta, nekada sami, a nekada je sa njima bila prisutna sekretarica budućeg Pape. Zajedno su išli na šetnje i zimovanja, a postoje i fotografije koje dokazuju da ga je posetila u Vatikanu.

- Imamo jednu od najvećih ličnosti 20. veka u izrazito bliskom odnosu sa privlačnom ženom - rekao je profesor hrišćanstva na Kembridžu Imon Dafi.
 

U jednom pismu iz 1976. godine Papa je napisao:

- Draga Tereza, primio sam sva tri pisma. Pišeš o tome kako ti je teško, ali ne mogu naći odgovor na tvoje reči.

Papa je Terezu opisao kao „dar od Boga“. BBC nije dobio na uvid pisma Timjenjeckaje koja je umrla 2008. godine, šest godina nakon smrti Jovana Pavla II.(Espreso.rs / Avaz)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media