STIGAO JE KRAJ AMERIČKE NADMOĆI: Vojska u krizi, novi izveštaj tvrdi da bi mogli da IZGUBE RAT od Rusije i Kine!
SAD su suočene sa “krizom nacionalne bezbednosti” jer je njihova istorijska vojna nadmoć drastično narušena, Foto: Print Screen Youtube

odzvonilo im!

STIGAO JE KRAJ AMERIČKE NADMOĆI: Vojska u krizi, novi izveštaj tvrdi da bi mogli da IZGUBE RAT od Rusije i Kine!

Ministarstvo odbrane SAD nije ni finansijski ni strateški potkovano da vodi dva rata u isto vreme i da bi čak SAD mogle da izgube rat protiv Rusije ili Kine ponaosob

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države mogle bi da pretrpe neprihvatljivo velike žrtve i štetu u sledećem konfliktu, objavila je Komisija za nacionalnu odbrambenu strategiju SADS u novom izveštaju.

SAD su suočene sa “krizom nacionalne bezbednosti” jer je njihova istorijska vojna nadmoć drastično narušena, čineći zapadnu silu verovatno nesposobnom da istovremeno vodi više od jednog rata

Američka vojna superiornost više nije sigurna i posledice po američke interese i bezbednost su teške - navodi se u izveštaju Komisije, nezavisne agencije čiji odbor imenuju komiteti oružanih snaga Predstavničkog doma i Senata američkog Kongresa.

Zaključuje se da Ministarstvo odbrane nije ni finansijski ni strateški potkovano da vodi dva rata u isto vreme i da bi čak SAD mogle da izgube rat protiv Rusije ili Kine ponaosob

Kopredsedavajući Komisije Erik Edelman, koji je bio podsekretar odbrane tokom mandata Džordža Buša, i penzionisani admiral Gari Roughed, bivši šef pomorskih operacija za vreme Buša i Baraka Obame, svedočiće ispred oba komiteta Kongresa kasnije ovog meseca. Edelman je u sredu naveo da Kina i Rusija teže regionalnoj hegemoniji i projekciji globalne moći, te se stoga militarizuju sa ciljem da neutrališu američke snage.

- Istovremeno, SAD su značajno oslabile sopstvenu odbranu zbog političke disfunkcije i odluka koje su doneli i republikanci i demokrate - naveo je Edelman u pismu institutu Atlantik Kaunsil, pozivajući se na rezove u budžetu za odbranu.

Američki predsednik Donald Tramp je prošle nedelje zatražio od Ministarstva odbrane da sledeće godine smanji budžet za 16 milijardi dolara, što je sa sadašnjih 716 milijardi smanjenje od oko dva odsto.

- Američke snage će trebati dodatna sredstva radi obuke na visokom nivou stručnosti duž šireg tehnološki izazovnog ranga potencijalnih misija nego što je bio slučaj u nedavnoj prošlosti, posebno onih misija koje se fokusiraju na napredujuće vojne pretnje od strane Kine i Rusije - navela je Komisija.

Ali, novac nije jedina prepreka. Komisija je pozdravila Strategiju nacionalne odbrane, rezime vojnih ciljeva koje je ministar odbrane Džejms Matis objavio u januaru. Deklasifikovana, javna verzija dokumenta je naišla na kritike zbog nedostatka specifikacija, uključujući nivo snaga i troškove, pa je Komisija pozvala na objavljivanje više podataka koji bi se mogli koristiti kao reper za merenje primene strategije.

Izveštaj od 116 strana, između ostalog, kao poseban problem ističe i spoljni svemir i sajber prostor.

- Zbog nedavnih fokusa na borbu protiv terorizma i zato što su naši neprijatelji razvili nove načine da poraze američke snage, Amerika gubi svoju prednost u ključnim ratnim područjima, poput projekcije moći, vazdušne i antiraketne odbrane, sajber i svemirskih operacija, rata protiv podmornica i na površini i elektronskog rata - navodi Komisija.

“Mnoge veštine neophodne da se isplaniraju i sprovedu vojne operacije protiv sposobnih neprijatelja – posebno Kine i Rusije – su atrofirale”, dodaje se.

CRNO UPOZORENJE

Izveštaj se završava sa upozorenjem.

- Troškovi neuspeha da se izborimo sa američkom krizom nacionalne odbrane i bezbednosti neće se meriti apstraktnim konceptima poput međunarodne stabilnosti ili globalnog poretka. Meriće se izgubljenim američkim životima, bogatstvu, bezbednosti i prosperitetu. Nastaće tragedija – nepredvidljiva i možda ogromna – ako SAD dozvole da se njihovi nacionalni interesi i bezbednost kompromituju zbog nedostatka volje ili sposobnosti da se donesu teški izbori i neophodne investicije - ističe se u izveštaju i dodaje da će tragedija biti još teža jer je u rukama SAD da je izbegnu

Portparol Ministarstva odbrane Džoni Majkl rekao je da je ovaj izveštaj “oštar podsetnik na težinu ovih problema i poziv na akciju”, preneo je “NBC njuz”.

- Ministarstvo će pažljivo razmotriti sve preporuke koje je iznela Komisija – rekao je on.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/NBC News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.