NOVI RAT U POJASU GAZE NA POMOLU? Izrael bombardovao televiziju Hamasa, Palestinici spremaju odmazdu!
Posledice vazdušnog napada Izraela, Foto: EPA/MOHAMMED SABER

bliski istok ponovo ključa

NOVI RAT U POJASU GAZE NA POMOLU? Izrael bombardovao televiziju Hamasa, Palestinici spremaju odmazdu!

Ujedinjene nacije su rekle da u saradnji s Egiptom pokušavaju da izdejstvuju prekid vatre

Objavljeno:

U izraelskom udaru iz vazduha pogođena je danas televizija Hamasa Al-Aksa, u pojasu Gaze.

Potom se stanica isključila, a samo nekoliko minuta ranije prestalo je emitovanje programa i prikazivan je samo njen logo nakon što je zgradu pogodila raketa upozorenja.

Ubrzo potom odjeknule su tri glasne eksplozije i ekran je potamneo. Očevici su rekli da je u udaru uništena čitava zgrada i da su eksplozije osvetlile nebo.

Zaposleni su se evakuisali posle upozorenja, ali je ostalo nejasno da li ima žrtava.

Palestinski ekstremisti ispalili su preko 200 raketa i minobacačkih projektila na Izrael u znak odmazde za jučerašnji upad izraelskih snaga u pojas Gaze u kome je poginulo sedam pripadnika Hamasa i jedan izraelski potpukovnik.

U međuvremenu su Ujedinjene nacije rekle da u saradnji s Egiptom pokušavaju da izdejstvuju prekid vatre u najnovijoj eskalaciji nasilja pojasu Gaze u kome su palestinski ekstremisti ispalili oko 200 raketa i minobacačkih projektila na Izrael.

Ta zemlja je uzvratila udarima na desetine meta Hamasa i Islamskog džihada, nakon jučerašnjeg upada prerušenih pripadnika izraelskih snaga na jug pojasa, kada je poginulo sedam ekstremista i jedan izraelski vojni oficir.

U kancelraiji bliskostičnog izaslanika Nikolaja Mladenova rečeno je danas da se ulažu napori "kako bi se osiguralo da se Gaza udalji od ivice ponora". On je pozvao na okončanje raketne vatre i uzdržanost svih.

- Novi rat u Gazi bio bi neverovatna tragedija.Moramo ga izbeći po svaku cenu - rekao je generalni sekretar UN Atonio Gutereš novinarima u Parizu.

Ambasador EU u Izraelu Emanula Žafro ocenio je kao neprihvatljive napade na civile, dodavši da „svi moraju da odstupe od ivice ponora“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova se složilo da je situacija opasna jer može dovesti do velike vojne operacije i humanitarnog kolapsa u Gazi.

- Moskva gleda s dubokom zabrinutošću na tu opasnu eskalaciju - navelo je rusko Ministrastvo, dodavši da smatra Izrael odgovornim za najnoviju eskalaciju, napominjući da ga je isprovocirala izraelska vojna operacija u Gazi u nedelju uveče.

Visoki savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, Džejson Grinblat, ocenio je međutim da islamski ekstremistički Hamas primorava Izrael na vojnu akciju u Gazi ispaljivanjem projektila.

Grinblat koji predvodi napore da se obnove mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca, u zastoju još od 2014. godine, objavio je na Tviteru da se svet“ umorio od nasilja Hamasa i nasilja drugih loših aktera u Gazi“.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.