SKRIVENE NAMERE IZA OTPUŠTANJA SEŠNSA: Da li Tramp želi da sakrije svoju povezanost sa Rusima?
Sešnsov otkaz je uzbunio SAD, Foto: Reuter

svi ga osudili

SKRIVENE NAMERE IZA OTPUŠTANJA SEŠNSA: Da li Tramp želi da sakrije svoju povezanost sa Rusima?

Na Sešonsovo mesto dolazi tužilac lojalan Trampu

Objavljeno:

Istraga o mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD je ugrožena nakon što je državni tužilac Džef Sešns podneo ostavku, što je Tramp od njega tražio, upozoravaju demokrate.

Liderka demokrata Nensi Pelosi nazvala je odluku o otpuštanju Sešonsa "sramnim pokušajem" da se istraga okonča ili podrije.

- Nemoguće je tumačiti otpuštanje Džefa Sešonsa kao ništa drugo do sramni pokušaj da se okonča istraga Roberta Mjulera - napisala je na Tviteru.

Demokrate su naglasile da će uraditi sve da istragu zaštite. I republikanci Mit Romni i Suzan Kolins su izjavili da je važno sačuvati tu istragu.

Robert Mjuler već duže vreme vodi istragu o uticaju koji su Rusi imali na ishod izbora 2016. godine, koji su doveli Trampa na vlast. Tramp je više puta do demantovao, i pozivao je na prekid istrage, koju je nazvao i "najvećim lovom na veštice u političkoj istoriji".

Tramp je više puta kritikovao Sešonsa, a to su činile i demokrate, koje su ga optužile da je krio da je imao kontakt sa ruskim ambasadorom dok je bio savetnik u Trampovoj kampanji. Sešon je tada sam istupio iz istrage.

Sešonsovu poziciju zauzeće državni tužilac Metju Vitaker. Tramp nema prava da otpusti specijačno veće koje sprovodi istragu, ali Vitalker može.

Metju Vitaker
Metju Vitaker foto: AP

Vitaker je ranije kritikovao istragu, recimo, smatrao je da istraživanje Trampovih ličnih finansija nije neophodno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.