POBEDA RAZLIČITOSTI! U Kongresu SAD rekordan broj ŽENA, muslimanke, otvoreni homoseksualci, latino žene...
Oni su ispisali istoriju, Foto: AP / Reuters

istorijski izbori

POBEDA RAZLIČITOSTI! U Kongresu SAD rekordan broj ŽENA, muslimanke, otvoreni homoseksualci, latino žene...

SAD su konačno dobile predstavnike u Kongresu iz različitih manjinskih grupa

Objavljeno:

Najočekivaniji izbori u modernoj političkoj istoriji, kongresni izbori u SAD, doneli su pravu malu revoluciju što se tiče izabranih kandidata.

Tako su SAD konačno dobile predstavnike u Kongresu iz različitih manjinskih grupa, a mnoge čak po prvi put imaju svoj politički glas u ovako visokoj instituciji američke politike.

Pre svega, ove godine će u Kongresu biti čak 256 žena, što je istorijski rekord.

A to nije jedina istorijska pobeda ovogodišnjih kongresnih izbora.

Izabrane su prve kandidatkinje iz naroda američkih starosedeoca

Šarajs Dejvids
Šarajs Dejvids foto: AP

Šarajs Dejvids i Deb Haland iz Demokratske stranke su prve žene iz naroda američki domorodaca koje su izabrane za Kongres. Dejvids je u Kanzasu pobedila republikanca Kevina Jodera, a Haland je u Nju Meksiku pobedila Mišel Grišam.

Dejvids je takođe izjašnjava kao lezbejka, pa je tako i prva otvoreno gej osoba iz Kanzasa koja će ući u Kongres. Ranije je radila kao advokatica i borkinja MMA.

Izabrane su prve muslimanke

Ilhan Omar
Ilhan Omar foto: AP

Rašida Tlaib je demokratkinja koja je pobedila u Mičigenu, a Ilhan Omar u Minesoti - i biće prve muslimanke u američkom Kongresu. Njihove pobede bile su očekivane jer su osvojile lako i unutarpartijske izbore.

Ilhan Omar ima još jednu zanimljivu stavku u svojoj biografiji - ona je izbeglica iz Somalije, a u SAD je došla pre dve decenije.

Izabran prvi guverner koji se otvoreno izjašnjava kao gej

Džared Polis
Džared Polis foto: AP

Kolorado je za svog guvernera izabrao Džareda Polisa, koji se otvoreno izjašnjava kao homoseksualac.

Međutim, pre njega se guvernerka Kejt Braun iz Oregona takođe izjašnjavala kao biseksualka odnosno LGBT osoba. Nekadašnji guverner Nju Džersija Džim Mekgrivi se takođe u toku mandata, pre nego što je stupio s vlasti, izjasnio kao gej.

Izabrana prva senatorka iz Tenesija, moguće i iz Arizone

Marša Blekburn
Marša Blekburn foto: AP

Republikanka Marša Blekburn je pobedila Fila Bredesena u državi gde je Tramp na predsedničkim izborima vodio za 26%.

Tramp je u toku kampanje čak tri puta posetio Tenesi, a Belkburn mu je veoma bliska. Bredesen je ranije služio čak dva mandata kao guverner, pa je ovo veliki zaokret.

Takođe je gotovo izvesno da će i iz Arizone u Kongres ući žena - a takmiče se Kirsten Sinema iz Demokratske stranke, i Marta Meksali, a ishod trke je neizvesan.

Iz Teksasa u Kongres ulaze prve latino žene

Veronika Eskobar
Veronika Eskobar foto: Reuter

Dve predstavnice Teksasa u Kongresu najverovatnije biće žene latinskog porekla. Naime, u El Paso okrugu Veronika Eskobar je već osvojila izbornu trku, a u Hjuston okrugu će Silvija Garsija najverovatnije pobediti republikanca Filipa Aronofa.

Izabrana prva guvernerka Južne Dakote

Kristi Noem
Kristi Noem foto: AP

Republikanka Kristi Noem postala je prva guvernerka Južne Dakote, nakon što je pobedila demokratu Bilija Satona. Noem je ranije bila predstavnica u Kongresu.

Zamalo da...

Neke šanse za "istorijsko prvo" su ipak propuštene. U Floridi, Endru Gilum ispred Demokratske stranke mogao je da bude prvi afroamerički guverner, ali je izgubio. U Vermontu, Kristin Holkvist je bila prva trasrodna osoba koja se kandidovala, ali je izgubila.

Međutim, ovi izbori su pokazali da se vremena menjaju - i da je konačno politička scena najmoćnije zemlje sveta otvorena za one čiji je glas tokom istorije često gušen i zabranjivan.

Ovo je njihovo vreme.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.