TRAMP ZADRŽAO SENAT, ALI IZGUBIO PREDSTAVNIČKI DOM: Burna izborna noć u SAD, sledi period velike političke borbe!
PAartija Donalda Trampa je zadržala kontrolu nad Senatom, Foto: Reuter/Christopher Aluka Berry/Alexander Drago/Nicole Neri/Mike Segar/Chris Bergin/AP/Carolyn Caster/Wong Mayee

pala odluka

TRAMP ZADRŽAO SENAT, ALI IZGUBIO PREDSTAVNIČKI DOM: Burna izborna noć u SAD, sledi period velike političke borbe!

Nije se desio "protivtrampovski talas" koji su mnogi priželjkivali

Objavljeno:

Donald Tramp je položio ili nije položio svoj prvi veliki ispit, kad je reč o izborima u SAD, zavisi kako ko gleda: Republikanci su sinoć na izborima zadržali i pojačali dominaciju u Senatu, dok je Demokratska stranka preuzela Predstavnički dom kongresa.

Iako su se ovakvi rezultati donekle očekivali, analitičari predviđaju da nam sledi period žestoke političke borbe i težnje Demokrata da putem institucija uruše politiku Donalda Trampa i onemoguće ga da na sledećim izborima ponovo osvoji Belu kuću.

Bilo je napeto dok su se čekali rezultati
Bilo je napeto dok su se čekali rezultatifoto: Reuters/Christopher Aluka Berry

Prema procenama Njujork Tajmsa, Demokrate će u novom Predstavničkom domu Kongresa SAD imati 228 predstavnika (193 dosad), dok će Republikanci sa dosadašnjih 236 pasti na 208.

Kad je reč o "višem" domu američkog parlamenta, Senatu, Republikanci su tu povećali razliku, pa će odnos snaga umesto dosadašnjih 51:49 biti 53:47 u korist GOP (Grand Old Party - kako joj tepaju u SAD).

Prve analize ovih izbora kažu da, i pored značajnog uspeha Demokrata na njima, ipak nije došlo do "protivtrampovskog talasa" kojem su se mnogi u SAD, ali i svetu, nadali. Trampovi republikanci su čak odneli neke velike pobede, kao što je ona senatora Teda Kruza u Teksasu, u utrci sa demokratskim superstarom Betom O'Rurkom, u čiju su kampanju uloženi milioni i milioni dolara. Ova pobeda senatora Kruza omogućila je republikancima da zadrže ključno mjesto i većinu u Senatu.

Senator Ted Kruz odneo je ključnu pobedu
Senator Ted Kruz odneo je ključnu pobedufoto: Reuter/Mike Segar

Podsetimo, na "midterm izborima", koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktuelnog predsednika SAD, Amerikanci su birali 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojne ostale državne i lokalne funkcionere.

Pored osnovnih rezultata, privuklo je pažnju da je izabrana dosad najmlađa žena u Kongresu, Aleksandrija Okasio-Kortez (29), demokratkinju iz Njujorka, koja je izabrana u Predstavnički dom, kao i da je izabrana 44-godišnja Ajana Presli (D), prva crna žena koja će predstavljati Masačusets u Kongresu. Demokratkinja iz Kanzasa Šaris Dejvids prva je američka Indijanka koja će biti izabrana u Kongres.

Tramp ipak ima čime da bude zadovoljan
Tramp ipak ima čime da bude zadovoljanfoto: AP/Carolyn Kaster

U Minesoti i Mičigenu u Kongres su izabrane i prve dve muslimanke, bivša izbeglica iz Somalije Ilhan Omar i Palestinka Rašida Tlaib, rođena u Detroitu.

Država Kolorado izabrala je prvog guvernera koji se otvoreno deklariše kao homoseksualac, demokratu Džereda Polisa.

Novoizabrani predstavnici započeće mandat 1. januara 2019. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.