Američka moć: Od Islanda prave špijunsku bazu! (FOTO)

severna tvrđava u nastajanju

Američka moć: Od Islanda prave špijunsku bazu! (FOTO)

SAD su, tokom Hladnoga rata, koristile vazdušnu bazu na Islandu za špijunske i borbene avione, a sada, zbog pojačanog prisustva Rusa na Baltiku i severu Atlantika, žele da se vrate kako bi nadgledali - okean
Objavljeno:

Sve učestalije rusko prisustvo u severnom Atlantiku nateralo je Vašington da, posle 10 godina, ponovo militarizuje Island. Vašington i Rejkjavik su 1951. godine sklopili sporazum po kojim bi Amerikanci trebalo da brane Island od Sovjeta. Realna opasnost od invazije Crvene armije nije postojala, ali su Amerikanci tokom Hladnog rata koristili vazdušnu bazu u Keflaviku kao polaznu tačku za špijunske i borbene avione. 20 fotki zbog kojih ćete poželeti da ste istog trenutka na Islandu! (FOTO) Iako su 2006. napustili Island, 10 godina kasnije Amerikanci planiraju da se vrate. U novom budžetu Pentagona, 19 miliona dolara trebalo bi da posluži za ponovno otvaranje baze za sletanje špijunskih aviona "P-8A Poseidon", specijalizovanih za praćenje podmornica. Kako je prisustvo Rusa u Baltiku i severnom Atlantika najveće u poslednjih 25 godina, američke namere su i više nego jasne.

Zamenik američkog ministra obrane Bob Vork posetio je vojnu bazu u Keflaviku i upozorio da bi Amerikanci trebalo da pojačaju vojnu saradnju sa Islandom, pošto je ruska aktivnost sve veća. Njegova izjava se nije svidela islandskom ministru spoljnih poslova Gunaru Svensonu, koji je jasno poručio da želja za jačanjem vojne saradnje dolazi samo sa američke strane.
Islanđani ne mogu tek tako da odbiju Amerikance, ali ni ne žele previše da se zamere Putinu, pa će, najverovatnije, pronaći kompromis i Rejkjavik će dozvoliti Amerikancima sletanje i dopunu goriva, ali američki vojnici neće trajno boraviti na Islandu, predviđa Forin polisi. (Espreso.co.rs / Jutarnji )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.