PUTIN U ČVRSTOJ NAMERI DA SAČUVA PRAVOSLAVLJE: Ruski predsednik zaustavlja raskol i donosi VAŽNU odluku! (FOTO)
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će podela među pravoslavnim crkvama izazvati "ozbiljne posledice", Foto: AP

posledice

PUTIN U ČVRSTOJ NAMERI DA SAČUVA PRAVOSLAVLJE: Ruski predsednik zaustavlja raskol i donosi VAŽNU odluku! (FOTO)

Ovo je prvi put da je predsednik Ruske Federacije progovorio o krizi...

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će podela među pravoslavnim crkvama izazvati "ozbiljne posledice", nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve.

- Voleo bih da naglasim jednu stvar: politizacija u tako osetljivim područjima za sobom uvek povlači najteže posledice, pre svega za one koji to čine - izjavio je Putin na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore.

Ovo je prvi put da je predsednik Ruske Federacije progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi Slobodna Evropa.

Putin je osudio "pokušaje prekida veza" između Ruske pravoslavne crkve i njenih vernika u inostranstvu.

- Naš zajednički zadatak pred ljudima je da očuvamo duhovno i istorijsko jedinstvo pravoslavlja - ističe Putin.

Sredinom oktobra Carigradska patrijaršija priznala je nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve, čime je otvorila pitanje za milione vernike u toj zemlji gde Ruska pravoslavna crkva ima veliki uticaj.

Ruski patrijarh Kiril I, odbio je da prizna odluku Carigradske patrijaršije i proglasio ju je najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih 100 godina. Ruska pravoslavna crkva zbog toga odlučila da prekine sve veze sa Carigradskom patrijaršijom.

Pravoslavci u Ukrajini su podeljeni, odnosno jedan deo pripadaju moskovskoj patrijaršiji, dok drugi deo je veran kijevskoj, samoproglašenoj patrijaršiji, nakon nezavisnosti zemlje 1992. godine, koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svetu.

BONUS VIDEO

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.