RUSI I KINEZI PRISLUŠKUJU TRAMPA? Predsednik SAD neće da se odrekne svog nezaštićenog telefona!
Tramp navodno ne koristi bezbedan telefon, Foto: EPA/SHAWN THEW

njujork tajms otkriva

RUSI I KINEZI PRISLUŠKUJU TRAMPA? Predsednik SAD neće da se odrekne svog nezaštićenog telefona!

Peking i Moskva danas su to demantovali, optužujući "Njujork tajms" za lažne vesti

Objavljeno:

Američki list "Njujork tajms" tvrdi da "kineski špijuni često prisluškuju predsednika (SAD) Donalda Trampa kada koristi neobezbeđeni telefon kako bi ogovarao u razgovorima sa starim prijateljima.

Rojters prenosi da se dnevnik poziva na neimenovane aktuelne i bivše američke zvaničnike.

- Trampovi saradnici u više navrata su ga upozoravali da pozivi mobilnim telefonom nisu obezbeđeni, ali da predsednik i dalje odbija da se odrekne svojih mobilnih telefona - navodi list.

Navodi se da su zvaničnici kazali da su "američke špijunske agencije saznale od ljudi u stranim vladama i presretanjem komunikacija sa stranim zvaničnicima da su Kina i Rusija prisluškivale predsednikove pozive".

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahteve "Njujork tajmsa" za komentar ovih navoda.

Peking i Moskva danas su demantovali pisanje američkog medija.

Portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing danas je ironično izjavila da "neke ljude neće ništa zaustaviti u trci za osvajanje Oskara za najbolji scenario".

Hua je dodala da je članak Njujork tajmsa "novi dokaz lažnih vesti" navodeći ironično da bi američka administracija koja se pribojava da se prisluškuju telefoni Epl (Apple), trebalo da ih zameni telefonima kineske marke Huavej (Huawei), koja je druga marka u svetu u tom sektoru.

- Ako SAD žele potpunu bezbednost, onda treba da prekinu upotrebu svih sredstava moderne komunikacije i prekinu sve kontakte sa spoljašnjim svetom - dodala je portparolka kineske diplomatije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takodje je izrazio sumnju u kredibilitet izvora Njujork tajmsa, ocenjujući da takve informacije govore o "padu novinarskih standarda".

Podseća se da je "Vašington post" u junu objavio da je federalna istraga prošle godine pronašla naznake sofisticiranog špijuniranja mobilnih telefona u blizini Bele kuće i na drugim osetljivim lokacijama.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.