UBISTVO KAŠOGIJA JE SAMO VRH LEDENOG BREGA! Tri saudijska princa su takođe ZBRISANA i to na BRUTALNE NAČINE!
Nestali saudijski prinčevi, Foto: Youtube printscreen / Press TV

teror saudijskih vlasti

UBISTVO KAŠOGIJA JE SAMO VRH LEDENOG BREGA! Tri saudijska princa su takođe ZBRISANA i to na BRUTALNE NAČINE!

Između 2015. i 2017. tri saudijska princa koja su živela u Evropi su nestala.

Objavljeno: 18:04h

Brutalno ubistvo Džamala Kašogija zaprepastilo je ceo svet, ali njegova krv nije jedina mrlja na rukama Saudijske Arabije.

Između 2015. i 2017. tri saudijska princa koja su živela u Evropi su nestala. Svi su bili kritičari sadašnje vlasti u Rijadu, i postoje dokazi da su oteti i odvedeni u Saudijsku Arabiju, posle čega im se gubi svaki trag.

Kako se sve to odigralo?

U rano jutro 12. juna 2003. jednog saudijskog princa su vozili u palatu u predgrađu Ženeve. Njegovo ime je bilo Sultan bin Turki bin Abdulaziz, a palata je pripadala njegovom ujaku, princu Abdulazizu bin Fahdu, koji ga je pozvao na doručak.

Abdulaziz je pitao Sultana da se vrati u Saudijsku Arabiju - gde je njegov konflikt sa vlastima trebalo da bude razrešen.

Sultan je odbio, a tada ga je Abdulaziz zamolio da mu dozvoli da telefonira. Drugi čovek u prostoriji, saudijski ministar za islamska pitanja šeik Saleh al-Šeik, takođe je izašao. Nakon nekoliko trenutaka, u sobu su upali maskirani muškarci. Prebili su Sultana, stavili mu lisice, a onda mu zabili iglu u vrat.

Bez svesti su Sultana odveli na ženevski aerodrom, a onda ga ubacili u avion koji je čekao.

Sve što mu se dogodilo Sultan je ispričao pred švajcarskim sudom mnogo godina kasnije.

Među njegovim osobljem, koje ga je čekalo da se vrati sa doručka - sastanka, bio je i njegov zvaničnik za medije, Edi Fereira.

- Kako je dan odmicao, tišina je postala poražavajuća. Nismo mogli dadobijemo nikog iz obezbeđenja. To je bio prvi znak za uzbunu. Pokšavali smo da kontaktiramo princa, ali nije bilo odgovora - seća se Fereira.

Onda su im poslepodne došla dva neočekivana gosta.

- Saudijski ambasador u Švajcarskoj došao je sa menadžerom hotela i svima rekao da moraju da napuste penthaus. Princ je u Rijadu, i naše usluge mu više nisu potrebne, pa možemo da odemo - priča Fereira.

Šta je to Sultan uradio što je nateralo njegovu porodicu da ga drogira i kidnapuje?

On je godinu pre toga zbog zdravstvenih razloga doputovao u Evropu, i dao je nekoliko inervjua u kojem je kritikovao saudijsku vlast. Osudio je kršenja ljudskih prava, korupciju među prinčevima i zvaničnicima, i pozvao na reforme.

Od kada je 1932. godine kralj Abdulaziz osnovao Saudijsku Arabiju, ta zemlja je zamišljena kao apsolutistička monarhija, koja ne toleriše disidente.

Princ Turki bin Bandar je nekada bio moćna figura u zemlji, i jako blizak kraljevskoj porodici. Ali, dogodila se svađa oko nasledstva, zbog koje je pritvoren. Kada je pušten otišao je u Pariz, gde je od 2012. objavljivao snimke u kojima je pozivao na reformu Saudijske Arabije.

Saudijci su reagovali kao i sa princom Sultanom - počeli su da ubeđuju Turkija da se vrati. Kada ga je pozvao zamenik ministra unutrašnjih poslova, Ahmed al-Salem, Turki je snimio razgovor:

- Svi se raduju tvom povratku, Bog te blagoslovio - rekao mu je ministar.

- Raduju se mom povratku? A šta je sa pismima koji mi tvoji zvaničnici šalju? "Kurvin sine, vratićemo te kao što smo Sultana" - odgovara Turki.

Ministar ga je uveravao:

- Neće te dirati. Ja sam tvoj brat.

- Nisu od tebe. Ministarstvo unutrašnjih poslova ih šalje.

Turki je objavljivao snimke do jula 2015. Onda je nestao.

- Zvao me je na svakih mesec, dva. Onda je nestao na četiri, pet meseci. Sumnjao sam. Čuo sam od visokog zvaničnika u kraljevstvu da je Turki bin Bandar sa njima. Dakle oteli su ga, kidnapovan je. - priča njegov prijatelj, bloger i aktivista Vael al-Kalaf.

O Turkiju postoje samo vesti marokanskih medija - da je bio u poseti toj zemlji, a kada je trebalo da se vrati u Francusku, pritvoren je. Onda je, nakon zahteva saudijskih vlasti, deportovan u rodnu zemlju.

Ne zna se šta se desilo sa njim, ali je pre nestanka dao Vaelu knjigu, za koju će se ispostaviti da je proročka.

- Dragi Vaele, ove izjave ne smeju biti objavljene osim ako me kidnapuju ili ubiju. Znam da će me kidnapovati ili ubiti. Znam kako krše moja prava i prava Saudijaca - pisalo je.

Gotovo istovremeno kad i princ Turki, još jedan saudijski princ, Saud bin Saif al-Nasr, koji je bio povezan sa vlasništvom nad kazinima i skupim hotelima u Evropi, doživeo je istu sudbinu.

On je od 2014. na Tviteru pisao kritike saudijske vlade.

Pozivao je na istragu saudijskih zvaničnika koji su podržali rušenje egipatskog predsednika Muhameda Morsija prethodne godine. Onda je u septembru 2015. otišao i korak dalje.

Kada je anonimni saudijski princ napisao pismo u kojem poziva na državni udar na kralja Salmana, Saud ga je javno podržao - jedini princ koji se na to usudio. Ovo je smatrano za izdaju, i zapečatilo je njegovu sudbinu.

Tvitovao je:

- Pozivam naciju da sadržaj pisma pretvori u narodni ustanak!

Posle toga, njegov nalog je ugašen.

Još jedan princ-disident , Kaled bin Farhan, koji je pobegao u Nemačku 2013, smatra da su Sauda prevarili da iz Milana putuje u Rim na sastanak sa rusko-italijanskom kompanijom koja je navodno želela da otvori branšu u Zalivu.

- Privatni avion kompanije došao je po princa Sauda. Ali nije ga odveo u Rim, već u Rijad. Sudbina princa Sauda je ista kao i Turkija: zatvor. Jedina sudbina im je tamnica - tvrdi Farhan.

Princ Sultan, sa početka ove strašne priče, bio je između kućnog i pravog pritvora. Ali, njegovo zdravlje je postalo toliko loše, toliko da mu je kraljevska porodica 2010. godine odobrila da potraži pomoć u Bostonu.

Ono što je Sultan uradio iz bezbednosti svog SAD azila mora da je prestrašilo saudijsku vlast - podneo je krivičnu prijavu švajcarskom sudu protiv Abdulaziz bin Fahda and Šeika Saleh al-Šeika za njegovo kidnapovanje.

Njegov advokat je uspeo da dobije izveštaj iz bolnice u Rijadu, koji pokazuje da je Sultan pretrpeo povrede.

Po prvi put je saudijski plemić podneo krivičnu prijavu na zapadnom sudu, i to protiv porodice.

Međutim, advokat Bergstreser kaže kako je švajcarski sud pokazao malo interesovanja za slučaj.

- Ništa nije urađeno da se istraži ono što se desilo na aerodromu. Ko su bili piloti? Kakav je bio plan leta kada je avion došao iz Saudijske Arabije? Otmica se dogodila na švajcarskom tlu a njih nije zanimalo šta se dogodilo. - kaže on.

U januaru 2016, Sultan je odsedao u luksuznom pariškom hotelu, kada je, poput Sauda, namamljen u avion.

Hteo je da poseti oca, takođe poznatog kritičara saudijskih vlasti, u Kairu. Saudijski konzulat je ponudio privatni avion za princa i njegov tim od 18 ljudi. Uprkos onome što mu se dogodilo 2003, Sultan je pristao.

Dva člana njegovog osoblja su opisala šta se zatim dogodilo. Oba su želela da ostanu anonimni.

- Došli smo do piste i ispred nas je bio avion, sa saudijskim natpisom na njemu. Bilo je malo jezivo jer je ceo tim bio u avionu. Svi su bili muškarci.

Kada je avion uzleteo, na ekranima je pisalo da ide u Kairo. Ali, dva i po sata kasnije, potpuno su potamneli.

Sultan je spavao, ali su ga probudili sat pre sletanja. Gledao je kroz prozor i izgledao je nervozno. Kada su svi shvatili da sleću u Saudijsku Arabiju, Sultan je počeo da lupa na vrata kokpita i zove upomoć. Naredili su mu da sedi mirno.

- Pogledali smo kroz prozor i videli da je gomila ljudi sa puškama okružila avion.

Vojnici su izvukli Sultana iz aviona, a on je vikao svom timu da zovu ambasadu SAD. Prica i njegov tim su zatim smetili u vilu sa oružanom pratnjom. Kasnije su članove tima odveli u hotel, držali ih tri dana bez pasoša, a onda pustili da otputuju gde žele.

Jedan zvaničnik im se čak izvinio.

- Rekao je da smo jednostavno bili u pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Rekao je da se izvinjava zbog neprijatnosti.

- To nije bila neprijatnost, to je bila otmica. Držali su me protiv moje volje u zemlji u koju nisam hteo da odem.

Od tada o Sultanu nema nikakvih vesti.

Za to vreme, princ Kaled, i dalje u egzilu u Nemačkoj, strahuje da će i njega oteti.

- Bilo je nas četvorica iz porodice koji smo kritikovali kralja. Troje su oteli, ostao sam samo ja. Ubeđen sam dugo vreme da sam sledeći. Veoma sam oprezan, ali to je cena moje slobode - kaže on.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.