LEDENA SANTA NEOBIČNO PRAVILNOG OBLIKA zaintrigirala mnoge: Kako je nastala?
Kada prosečnog čoveka pitate kako zamišlja santu leda, verovatno će pomisliti na nepravilnu gromadu poput one koja je potopila Titanik, Foto: NASA

santa leda se odvojila od grebena

LEDENA SANTA NEOBIČNO PRAVILNOG OBLIKA zaintrigirala mnoge: Kako je nastala?

Santa pluta pored ledenog grebena Larsen C

Objavljeno:

Oštri uglovi i ravna površina ukazuju na to da se santa verovatno nedavno odvojila od grebena - objavila je NASA.

Kada prosečnog čoveka pitate kako zamišlja santu leda, verovatno će pomisliti na nepravilnu gromadu poput one koja je potopila Titanik, a ne pravilno geometrijsko telo poput kvadra. Međutim, da postoje i drugačije sante pokazuje NASA-ina fotografija sante s Antarktike čija ravna površina izgleda gotovo savršeno pravokutno. Fotografija je objavljena prošle nedelje na profilu NASA ICE, koji je specijalizovan za praćenje Zemljinih ledenih površina. Santa pluta pored ledenog grebena Larsen C.

Oštri uglovi i ravna površina ukazuju na to da se santa verovatno nedavno odvojila od grebena - objavila je NASA. Santa je privukla zanimanje mnogih, nenaviklih na takva tela u prirodi, a neki su primetili sličnost sa znamenitim monolitom iz filma 2001: Odiseja u svemiru.

Međutim, kako je NASA-ina naučnica Kelly Brunt objasnila za Live Science, santa je verovatno oblikovana procesom koji je relativno čest uz rubove ledenih tela. Brunt pojašnjava da postoje dve vrste ledenih santi. Neke, poput one koja je potopila Titanik, na površini izgledaju kao prizme ili trokuti. Druga vrsta su tabularne sante, koje su široke, duge i plosnate - i toj vrsti pripada ova santa. Nastaju kada zbog se zbog svoje težine odlome od matičnih grebena, a zbog načina na koji se odlamaju često izgledaju pravougaono.

- Ono po čemu je ova neobična je to što izgleda gotovo kao kvadrat - rekla je Brunt, koja ističe da je vidljivi deo ove sante tek 10 posto njne mase, a ostatak je skriven pod vodom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/vecernji.hr/)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.