UMRO BENETON: Osnivač slavne modne firme nas napustio u 78. godini!
Opisivalisu ga kao skromnog i pristupačnog čoveka koji se nije isticao svojim bogatstvom, Foto: Reuter/Remo Casilli

otišao kretor pulovera jarkih boja

UMRO BENETON: Osnivač slavne modne firme nas napustio u 78. godini!

Gilberto je s braćom Karlom i Lućijanom i sestrom Đulijanom 1965. utemeljio poznatu kompaniju

Objavljeno:

Italijanski milijarder i suosnivač modne kuće, Gilberto Beneton, preminuo je nakon kratke i teške bolesti u 78. godini u Trevizu na severu Italije, javlja njegova porodica. Njegovo bogatstvo procenjuje se na 2,7 milijardi dolara.

Gilberto je 1965. s braćom Karlom i Lućijanom (83) i sestrom Đulijanom (81) utemeljio poznati lanac odeće poznat po puloverima jarkih boja i provokativnom načinu oglašavanja, a od tada pa do danas Benetonovo carstvo postalo je bogatije za brojne druge poslove, poput lanca hotela u Italiji i Monaku, Formule 1, košarkaškog i ragbi kluba.

Četvorka je međusobno delila poslove pa je Lućijano bio zadužen za prodaju, Đulijana za proizvodnju, Gilberto za administraciju, a pokojni brat Karlo za pogon. U 50-ak godina poslovanje su proširili na gotovo celi svet, a poslednjih 20-ak godina modom se najviše bavio brat Lućijano.

Gilberto je bio obožavatelj košarke, a zbog financijskih doprinosa italijanskom savezu uveli su ga u tamošnji košarkaški 'Hall of fame'.

Voleo je da krstari po Jadranu, a 2009. je posetio Skradin i slapove Krke. Domaćini su ga tada opisali kao skromnog i pristupačnog čoveka koji se nije isticao svojim bogatstvom, a bio je u top deset najbogatijih Italijana.

Njegov brat Karlo preminuo je 10. jula ove godine u 76. godini.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.