RUSIJA I CEO SVET U VELIKOJ OPASNOSTI: Evo šta Putin SPREMA nakon američke provokacije!
SAD nemaju dokaze da je Rusija narušila sporazum, Foto: Reuters, Profimedia, ap, Ilustracija/Espreso.co.rs

opasan izazov

RUSIJA I CEO SVET U VELIKOJ OPASNOSTI: Evo šta Putin SPREMA nakon američke provokacije!

SAD nemaju nikakve dokaze da je Rusija prekršila uslove Sporazum

Objavljeno: 19:22h

Ruski senatori osuđuju odluku o istupanju Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa sa Rusijom pod izgovorom da je Rusija navodno narušila odredbe Sporazuma.

SAD nemaju dokaze da je Rusija narušila taj sporazum, a istupanje iz Sporazuma ne uzima u obzir i interese evropskih saveznica Vašingtona, izjavio je za Sputnjik član Odbora Saveta Federacije Rusije za odbranu Franc Klincevič.

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa o istupanju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa za nas nije neočekivana, iako smo se do poslednjeg trenutka nadali da će zdrav razum ipak prevladati. Jasno je da SAD nemaju nikakve dokaze da je Rusija prekršila uslove Sporazuma“, rekao je Klincevič.

Prema njegovim rečima, ta odluka, doneta bez uzimanja u obzir interesa saveznika u Evropi, direktno odražava strategiju naglih kretanja koje se SAD dosledno drže na međunarodnoj sceni svih proteklih godina. Istupanje iz Sporazuma spada u istu seriju odluka kao što je raskidanje nuklearnog sporazuma sa Iranom, naglasio je političar.

Klincevič je primetio da je Rusiji, ali i celom svetu upućen novi opasan izazov.

„Oni žele da nas, kao svojevremeno i Sovjetski savez, uvuku u trku u naoružanju. Neće uspeti. Ne sumnjam da će naša zemlja moći da garantuje svoju bezbednost pod bilo kojim okolnostima“, istakao je senator.

Ruski senator Aleksej Puškov rekao je da američka inicijativa o istupanju iz Sporazuma, druga posle 2001. godine, kada su se SAD povukle iz Sporazuma o ograničavanju sistema za protivraketnu odbranu, predstavlja snažan udarac za ceo sistem strateške stabilnosti u svetu.

„Tramp je objavio o istupanju SAD iz Sporazuma iz 1987. o nuklearnim raketama kratkog i srednjeg dometa. U slučaju da se povuku biće nanet drugi snažan udarac čitavom sistemu strateške stabilnosti u svetu. Prvi udarac bio je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o PRO 2001. godine. I ponovo su inicijator raskida Sporazuma Sjedinjene Američke Države“, napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

Prema njegovim rečima, u svetlu Trampove odluke da SAD istupe iz Sporazuma o raketama, izjava predsednika Rusije Vladimira Putina o uzvratnom nuklearnom udaru dobija konkretan smisao: Rusija neće dozvoliti da SAD budu nuklearno nadmoćnije od nje.

​„Samo ovo može da spreči moguću nuklearnu agresiju. Sjedinjene Američke Države vraćaju svet u Hladni rat“, naglasio je senator.

Ranije je predsednik američki Donald Tramp izjavio da će SAD istupiti iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa sa Rusijom. Tramp je optužio Moskvu da narušava ovaj sporazum.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.