NOVI DETALJI O UBISTVU KAŠOGIJA: Likvidirao ga je tim od 15 ljudi, trebalo je da ga drogiraju, pa kidnapuju...
Grupa muškaraca trebalo je da drogira i kidnapuje novinara, a kada im se on suprotstavio, ubili su ga, Foto: AP

ubistvo novinara

NOVI DETALJI O UBISTVU KAŠOGIJA: Likvidirao ga je tim od 15 ljudi, trebalo je da ga drogiraju, pa kidnapuju...

Turske vlasti sumnjaju da je telo novinara zatim isečeno na komade

Objavljeno:

Saudijski novinar Džamal Kašogi je zadavljen a njegovo telo je zatim umotano u tepih i izneto iz zgrade konzulata u Istanbulu, izjavio je visoki zvaničnik vlade Saudijske Arabije. U međuvremenu, član tima od 15 muškaraca koji su poslati iz kraljevstva da se sukobe sa Kašogijem, obukao je njegovu odeću i izašao napolje, kako bi izgledalo da je novinar živ napustio zgradu, piše Dejli mejl. Prema njegovim rečima, grupa muškaraca trebalo je da drogira i kidnapuje novinara, a kada im se on suprotstavio, ubili su ga. Nakon što je u početku negirala da ima bilo kakve veze sa nestankom Kašogija, Saudijska Arabija je priznala u petak da je on nastradao u tuči u konzulatu. Turske vlasti sumnjaju da je telo novinara zatim isečeno na komade, dok zvaničnik Saudijske Arabije ističe da je njegovo telo umotano u tepih a onda dato "lokalnom saradniku" koji ga je bacio. On ističe da preliminarni rezultati istrage nisu pokazali da je Kašogi mučen i zlostavljan, kako se u početku tvrdilo. Da podsetimo, novinar Vašington posta Džamal Kašogi vodio se kao nestao od 2. oktobra, kada je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Posle nekoliko dana negiranja, vlasti Saudijske Arabije priznale su da je on "nastradao u tuči u konzulatu".

Evropska Unija saopštila je danas da su detalji o smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija "duboko uznemirujući" i da je potrebna "kontinuirana temeljna, verodostojna i transparentna istraga".

Kako se navodi u saopštenju, nastavak istrage bi trebalo da donese "odgovarajuće pojašnjenje" o okolnostima ubistva i obezbedi potpunu odgovornost svih umešanih u ubistvo, prenosi AP. Saudijski zvaničnici saopštili su da je Kašogi ubijen tokom svađe sa saudijskim zvaničnicima u konzulatu saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, a tusrki zvaničnici izjavili su da sumnjaju da je Saudisjka Arabija poslala tim agenata da ubije Kašogija.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.